Virusurile si dozarea efortului de apărare

E bine să știi pe ce microorganisme te bazezi și de care e sănătos să te păzești. In seria de articole Microorganismele: Inamici sau prietenii invizibili? vorbim despre bune practici de conviețuire cu microorganismele si tactici de distanțare confortabila.

Unora le poate provoca anxietate, însă știința ne-a dezvăluit ca traiul nostru se desfășoară în paralel cu cel al unei mulțimi de microorganisme, încă nedeslușite complet. Partea buna e că in marea lor majoritate, acești minusculi companioni sunt inofensivi. Îi numim *patogeni” si pasarăm distanta de cei care provoacă diverse afecțiuni.

Cunoaștem termenul „virus” pentru că aceștia sunt responsabili pentru unele dintre cele mai cunoscute afecțiuni, precum răcelile și gripa sezoniera, cât și boli grave precum SIDA, Ebola, COVID-19 etc.

Dintre germeni, virusurile au cea mai mică dimensiune și o structura simplă, conținând nimic mai mult decât informație genetică, încapsulată într-un înveliș proteic. Virusurile nu sunt alcătuite din celule.

! Virusurile pot fi anihilate prin distrugerea capsulei si expunerii la mediu a materialului genetic. Spală des mâinile sau folosește dezinfectant după ce ai atins suprafețe comune sau atunci când îți petreci timpul în spatii aglomerate ori intens tranzitate.

În vreme ce oamenii de știință încă mai dezbat dacă virusurile pot sau nu fi considerate „vii”, se știe cu certitudine că un virus are întotdeauna nevoie de un organism viu pentru a se înmulți. Aceasta din urmă este și singura funcție pe care un virus o poate îndeplini.

Virusurile se pot răspândi prin contact direct sau indirect, prin stropi, vectori (insecte sau animale) sau pe cale aeriană. Căile de acces în organisme depind de particularitățile virusului cât și cele ale gazdei. Din cauza dimensiunilor extrem de reduse, virusurile se pot răspândi într-un timp record, iar bolile pe care le provoacă sunt generate în urma incapacității sistemului imunitar de a controla in timp util invazia virală și de a contracara distrugerile celulare.

! In timpul călătoriilor cu avionul, trenul sau autocarul folosește semi-măștile filtrante FFP2 N95, tratate UV-C si ambalate individual, au eficienta de filtrare >99% pentru particule <0.3μm (dimensiune în care se încadrează si virusurile). Schimba masca de protecție ori de cate ori se umezește materialul filtrant.

Complexitatea și diversitatea virusurilor pot întârzia descoperirea unui tratament, motiv pentru care nu există leacuri antivirale universal valabile. Vaccinurile reprezintă fără îndoială cel mai inteligent mod de prevenție a infecțiilor virale, acestea ajutând sistemul imunitar să recunoască mai repede patogenii invazivi și să îi atace în timp util recuperării organismului.

! folosește măști de protecție respiratorie de unică folosință. Protejează-ți sănătatea cu o barieră eficientă de filtrare de la DR. YANN si susține producția românească de măști faciale de uz medical.

În așteptarea dezvoltării unui vaccin, măsurile de igienă personala, dezinfectarea cu lămpi UVC a spațiilor comerciale sau rezidențiale și materialele de protecție, precum măștile de protecție respiratorie, combinezoanele de protecție, pot deveni esențiale în eforturile de stopare a transmiterii unui virus.

Masurile clasice si periodice de igiena personala, cat si operațiunile de igienizare si dezinfectare ale spațiilor in care locuim, in cele de munca, de unde ne facem cumpărăturile ori cafenele sau restaurantele in care petrecem timpul sunt importante in primul rând pentru asigurarea unor condiții de viață decente. Lămpile UVC Ianlux reprezintă o soluție de dezinfectare sustenabila, ecologica, rapida si fără efort a aerului din încăperi, cat si obiectelor din respectivele spații, cu efect bactericid, fungicid si virulicid. Este însă extrem de important sa părăsiți încăperea atunci când lămpile UV-C funcționează.

Informația si produsele de protecție de bună calitate te scutesc de frică și panică legată de microorganismele din mediul înconjurător. Citește si despre Bacterii.
admin

admin