Câtă prietenie le arătam bacteriilor si unde tragem linia apărării?

ianlux eficienta bacteriana masca

E bine să știi pe ce microorganisme te bazezi și de care e sănătos să te păzești. In seria de articole Microorganismele: Inamici sau prietenii invizibili? vorbim despre bune practici de conviețuire cu microorganismele și tactici de distanțare confortabilă.

Unora le poate provoca anxietate, însă știința ne-a dezvăluit că traiul nostru se desfășoară în paralel cu cel al unei mulțimi de microorganisme, încă nedeslușite complet. Partea buna e că în marea lor majoritate, acești minusculi companioni sunt inofensivi. Îi numim *patogeni” și păstrăm distanța de cei care provoacă diverse afecțiuni.

Bacteriile sunt printre cele mai comune microorganisme. Comparativ cu ceilalți germeni, bacteriile au dimensiune mare și sunt mai complexe decât virusurile. Spre deosebire de virusuri, bacteriile sunt însă organisme vii, unicelulare, pot trăi și se pot înmulți singure, fără nevoia neapărată unui alt organism pe care să-l invadeze.

Putem trăi și simbiotic cu bacteriile, multitudinea de microorganisme din interiorul și de pe suprafața organismului uman fiind cunoscută drept microbiom. Sistemului imunitar beneficiază cel mai mult de microbiom și prezența bacteriilor din intestine.

Cu toate că au dimensiune mai mare decât virusurile, chiar și bacteriile se pot răspândi pe cale aeriană. Daunele pe care bacteriile le provoacă în organismul uman sunt în general consecința înmulțirii sau generării de toxine.

! Ține minte că este mai sănătos pentru bacteriile prietenoase cu organismul uman să te speli pe mâini mai des decât să folosești dezinfectantele. Nu folosi aceleași produse pentru un timp îndelungat.

Infecțiile bacteriene sunt tratate în mod obișnuit cu antibiotice. Utilizarea antibioticelor trebuie făcută doar la indicația medicilor, iar dozele și timpii de administrare trebuie respectate. În caz contrar, gradul foarte mare de adaptabilitate și viteza de replicare a bacteriilor pot conferi temuta rezistență la antibiotice și, automat, scăderea șanselor de succes în tratarea afecțiunilor provocate de bacterii.

! Nu refolosi masca de protecție respiratorie. În timpul călătoriilor cu avionul, trenul sau autocarul folosește semi-măștile filtrante FFP2 N95, tratate UV-C si ambalate individual. Schimbă masca de protecție ori de câte ori se umezește materialul filtrant.

Măsurile clasice și periodice de igienă personală, cât și operațiunile de igienizare și dezinfectare ale spațiilor în care locuim, în cele de munca, de unde ne facem cumpărăturile ori cafenele sau restaurantele în care petrecem timpul sunt importante în primul rând pentru asigurarea unor condiții de viață decente. Lămpile UVC Ianlux reprezintă o soluție de dezinfectare sustenabilă, ecologică, rapidă și fără efort a aerului din încăperi, cât și obiectelor din respectivele spații, cu efect bactericid, fungicid și virulicid. Este însă extrem de important să părăsiți încăperea atunci când lămpile UV-C funcționează.

Informația și produsele de protecție de bună calitate te scutesc de frica și panica legată de microorganismele din mediul înconjurător. Citește și despre Virusuri.
admin

admin