Fungii – spori la treabă bună sau rea? Trasăm limitele prieteniei cu microorganismele

ianlux fungi

E bine să știi pe ce microorganisme te bazezi și de care e sănătos să te păzești. În seria de articole Microorganismele: Inamici sau prietenii invizibili? vorbim despre bune practici de conviețuire cu microorganismele și tactici de distanțare confortabilă.

Unora le poate provoca anxietate, însă știința ne-a dezvăluit că traiul nostru se desfășoară în paralel cu cel al unei mulțimi de microorganisme, încă nedeslușite complet. Partea bună e că în marea lor majoritate, acești minusculi companioni sunt inofensivi. Îi numim *patogeni” și păstrăm distanță față de cei care provoacă diverse afecțiuni.

Termenul “fungi” este întâlnit în mai multe domenii decât cel medical (nn. ciupercile comestibile). Dintre germeni, fungii au dimensiuni mai mari decât bacteriile. Pot fi unicelulari sau multicelulari. Fungii prezintă o structură mai complexă chiar și decât bacteriile. Înmulțirea fungilor se realizează prin răspândirea sporilor, care pot întra în organism prin căile respiratorii sau prin piele.

! Folosește măștile de protecție respiratorie de unica folosință, iar pentru deplasări de lungă durată, folosește măștile tratate UV-C și ambalate individual.

Fungii există atât în mediul înconjurător (în special în sol), cât și în interiorul organismului uman, în acest caz fiind considerate microfloră comensală. După cum deja se știe, organismul uman poate avea un trai simbiotic cu bacteriile si fungii, multitudinea de microorganisme din interiorul organismului uman se numește microbiom.

Motivul pentru care nu suntem preocupați ori panicați de existența fungilor în paralel cu viața noastră este că, în mod obișnuit, fungii nu provoacă infecții în organismele sănătoase. Situația este însă nuanțată, relația poate căpăta o turnură negativă in contextul unui sistem imunitar slăbit (ex. uneori, inclusiv fungii comensali, pot provoca afecțiuni prin multiplicare exagerată).

! Mai bine previi decât sa tratezi: Pentru a preveni contaminarea prin intermediul măștilor de protecție, spală-te pe mâini înainte de a atinge masca si schimbă masca de protecție ori de cate ori se umezește materialul filtrant.

Spre deosebire de bacterii și virusuri, infecțiile fungice pot fi tratate mai ușor. Medicația asociată acestor infecții este cea antifungică. Consultul de specialitate și recomandarea unei scheme de tratament sunt extrem de importante și în acest caz și asigura eliminarea eficientă a microorganismelor problematice.

! Ține minte că este mai sănătos pentru apărarea sănătății, per total, să te speli pe mâini si sa folosești dezinfectantele pentru mâini doar atunci când este necesar, nu oricând îți aduci aminte.

Masurile clasice si periodice de igiena personala, cat si operațiunile de igienizare si dezinfectare ale spațiilor in care locuim, in cele de munca, de unde ne facem cumpărăturile ori cafenele sau restaurantele in care petrecem timpul sunt importante in primul rând pentru asigurarea unor condiții de viață decente. Lămpile UVC Ianlux reprezintă o soluție de dezinfectare sustenabila, ecologica, rapida si fără efort a aerului din încăperi, cat si obiectelor din respectivele spații, cu efect bactericid, fungicid si virulicid Este însă extrem de important sa părăsiți încăperea atunci când lămpile UV-C funcționează.

Informația si produsele de protecție de bună calitate te scutesc de frică și panică legată de microorganismele din mediul înconjurător. Citește si despre Virusuri si Bacterii.
admin

admin