Grație bogăției limbii române și pentru înlăturarea oricăror neînțelegeri, conform DEX, este corect sa folosim pluralul „virusuri” atunci când ne referim la agenții patogeni care provoacă afecțiuni biologice și „viruși” atunci când ne referim la programe concepute pentru a perturba funcționarea computerelor.
Poate ai căutat pe Google „cum scap de virusuri de computer?” si ai văzut ca un update la sistemul imunitar nu te ajută să recapeți accesul la computer. Si nici nu îți poți apăra computerul de viruși dacă nu te aperi tu înainte de virusuri. In jocuri de cuvinte „virus” este amuzant, cu sănătatea însă nu ne jucam.
Atât virușii, cât și virusurile se transmit pe calea „informației”. Ambele se înmulțesc în „gazdă” și îi perturbă funcționarea.
Și tu, ființă biologică, și computerul tău va comportați neobișnuit atunci când vă intersectați cu un virus.
Atât computerele, cât și oamenii pot fi afectați major în „ziua zero”. Lipsa informației este o slăbiciune atât în relația virus–computer, cât și în situația contractării unor virusuri biologice complet necunoscute.
Dacă ați contractat un virus, și ție, cât și computerului vă poate crește temperatura și puteți suferi daune, minim niște dureri de cap. Cert este însă că nu împărtășiți aceleași valori critice ale temperaturii, nici aceleași vulnerabilități de sistem.
Nici virușii și nici virusurile nu sunt vii. Virusurile biologice au nevoie de celulele unui organism viu pentru a se replica.
Virusul de computer există pentru a exploata o vulnerabilitate sau eroare de sistem/programare, și provoca daune țintit etc., iar pentru contracararea efectelor nocive este nevoie de un ajutor extern specializat, hashtag „băiatu’ de la IT”, sau un ajutor intern, sub forma unui program antivirus.
Virusurile biologice nu au scop per se, iar anihilarea acestora se poate realiza atât pe cale de apărare internă (via sistem imunitar), cât și externă (prin tratament, care poate fi simptomatic sau cu un antiviral specific). Viteza de reacție și șansele de succes sunt direct proporționale cu nivelul și calitatea informațiilor deținute, atât de organism, cât și de societate via științe medicale.
Dacă vorbim de tactici comune de apărare, atât în cazul computerelor, cât și în cel al oamenilor, igiena, obiceiurile sănătoase și măsurile de prevenție și protecție sunt cheie în păstrarea distanței confortabile față de viruși și virusuri.
Poartă masca de protecție respiratorie atunci când este risc mare de infectare, poti achizitiona de aici masti faciale de uz medical, certificate conform reglementarilor UE. Spală-te pe mâini în situații cheie. Asigură-i organismului tău cele mai bune condiții pentru a izbândi în lupta cu necunoscutul: informează-te corect, vaccinează-te, iar pentru computer folosește un program antivirus performant.
Semi-măști filtrante FFP2 25 buc
Set de 25 buc semi-măști filtrante FFP2 N95 tratate UV-C, ambalate individual. Asigură protecție respiratorie, cu eficiență de filtrare bacteriană mai mare de 99%