4 pași spre sănătate

În special pentru sistemul imunitar, protecția sănătății este un job zilnic. Mai departe, ca beneficiari direcți ai activității neîncetate și spectaculoase a sistemului imunitar, suntem cel puțin datori să nu încurcăm complexele operațiuni de apărare. Fiecare pas spre sănătate contează – nu este despre perfecțiune, ci despre consecvență și altruism.

Pentru sistemul imunitar, situațiile nu sunt alb-negru, contează enorm „nuanțe” precum: tipologia virusului, durata expunerii și cantitatea de material viral la care o persoană este expusă, strea de sănătate a persoanei respective etc..

Despre tipologia virusului ne informează științele medicale și profesioniștii din domeniu – însă mai sunt cazuri, precum cel al virusului Sars-Cov-2, care debutează fulminant iar comunitățile sunt dezavantajate atât de viteza de răspândire cât și de lipsa informațiilor despre virus. Prin măsurile clasice de protecție a sănătății putem diminua considerabil cantitățile de material viral la care am putea fi expuși în mediul înconjurător complex în care trăim: spălarea mâinilor în situațiile cheie, sau igiena respiratorie corespunzătoare (ex. purtarea măștilor de protecție respiratorie în cadru public, chiar și domestic, de către persoanele care suferă de o boală cu transmitere prin aerosoli, folosirea unei batiste de unică folosință pentru blocarea particulelor infecțioase eliberate prin tuse sau strănut).

Protecția sănătății individuale este o armă redutabilă împotriva virusului sars-cov-2, scăzând-i semnificativ șansele de a se instala confortabil în organism, cât și de a se răspândi și genera infecții, ori mutații periculoase. Cu siguranță nu vom putea controla cu eficiență 100% însă, cum spuneam mai sus, nuanțele contează enorm.

Purtarea măștilor de protecție, concomitent cu accelerarea ritmului de vaccinare ne pot ajuta să evităm suprasolicitarea sistemului medical românesc, să depășim mai ușor aceste momente care afectează disproprotionat activitățile economice și să ne întoarcem așadar la “normalul” pe care îl așteptăm cu toții.

Cu toții avem nevoie de veșți bune în aceste vremuri!

Va propunem așadar 4 pași spre sănătate:

  • ai grijă de ține! dacă nu te simți bine, stai acasă și contactează medicul de familie dacă starea de rău evoluează spre febră, tuse, disconfort respirator general
  • atenție la igiena mâinilor: apă + săpun sau gel dezinfectant cu concentrație alcool > 70%
  • evită atingerea ochilor, gurii, nasului cu mâinile murdare
  • evită, pe cât posibil, locurile aglomerate, iar dacă acest lucru e imposibil, protejează sănătatea ta și a celor din jur purtând corect masca de protecție respiratorie cu eficiență de filtrare > 98%

Istoria ne poate demonsta oricând că subestimarea pericolelor și a impactului pe termen lung pe care bolile infecțioase îl pot avea asupra funcționarii optime a organismului ori asupra sănătății comunităților, nu au rezolvat nicio problema sanitară. Știința, altruismul și consecvența în aplicarea măsurilor de protecție și combatere a bolilor au fost și sunt aliații neincoronati ai binelui individual și colectiv.

Protejează-ți sănătatea și răspândește doar vești bune! Aici găsești produsele potrivite pentru pasul # 4   

admin

admin