În cifre despre eficiența măștilor de protecție respiratorie

Departe de fi *cel mai* supărător aspect al unei pandemii, care în urmă cu doar un an a provocat o criză medicală globală, masca de protecție iese în față adunând, cum de altfel îi dictează scopul fabricației, majoritatea particulelor nocive, atât virale or bacteriene, cât și criticile nefondate. 

Utilitatea măștilor de protecție respiratorie este însă incontestabilă. Eficacitatea măștilor de protecție fiind riguros dovedită, atât prin cercetare, cât și de experiența profesională medicală modernă, atestând de zeci de ani pentru scăderea incidenței transmiterii bolilor infecțioase respiratorii sau digestive, alături de bine-cunoscutul gest de spălare a mâinilor.

Dar să trecem la cifre. Într-un studiu de cohorta cu 198.077 participanți, publicat în iunie 2021, în revista științifică Nature, a fost examinată corelația dintre cele mai cunoscute măsuri de protecție a sănătății, respectiv purtarea măștii de protecție respiratorie și distanțarea socială, și riscul de îmbolnăvire cu Covid-19. Datele provin din Statele Unite, Marea Britanie și Suedia, iar rezultatele unui studiu de asemenea dimensiune vin să sublinieze importanța purtării măștii de protecție respiratorie, în special în contextul creșterii numărului de infectări datorate unei noi variante Sars-Cov-2 și a scăderii ratei de vaccinare la nivel global.

Pentru indivizii din comunitățile în care distanțarea socială a fost respectată, riscul de a contracta virusul Sars-Cov-2  a scăzut cu 31%, comparativ cu indivizii din comunitățile în care această simplă regulă a protecției sănătății nu a fost respectată. Datele sunt îmbucurătoare și în ceea ce privește portul măștii de protecție respiratorie, riscul de infectare scăzând în aceste condiții cu 62%, chiar și în cazul indivizilor din comunitățile în care distanțarea socială a fost aproape inexistentă.

Atât măștile dispozitiv medical, cum este cazul celor tip II și IIR, cât și cele filtrante FFP2, au capacitatea funcțională de a reduce transmiterea agenților infecțioși, inclusiv a virusului Sars-Cov-2. Fapt confirmat și de rezultatele testelor de performanță din laborator, realizate pentru fiecare tip de mască în parte. Teste care validează conformarea la standardele de producție si filtrare, conform categoriei, si permit apoi utilizarea denumirilor de *dispozitiv medical* (măștile faciale de uz medical tip II si IIR), ori cea de *dispozitiv de protecție personală* (cum este cazul măștilor filtrante FFP2 N95). Pe pagina fiecărui produs Ianlux puteți găsi fișele tehnice si documentele care atestă conformarea la standardele necesare comercializării. 

Mai departe, o mască facială de uz medical tip II sau IIR trebuie sa realizeze filtrarea bacteriană cu o eficienta mai mare de 98%, iar o mască filtranta FFP2 N95 trebuie sa depășească EFB de 99%.

Conform standardelor de producție în vigoare, măștile medicale de protecție respiratorie de înaltă performanță sunt confecționate din material nețesut iar, spre exemplu, o mască chirurgicală asigură protecția împotriva contaminării prin suprapunerea a trei straturi de material cu densități diferite: 2 straturi Spunbond 20 g/mp, respectiv 1 strat de material filtrant Meltblown 25g/mp. O mască tip FFP2 N95 este diferită nu doar ca formă, ci si ca structură internă, filtrand aerul prin 5 straturi de material nețesut, cu densități și funcții diferite: strat 1 exterior Spunbond 40 g/mp; strat 2 mijloc Meltblown 30L 25 g/mp – pentru filtrarea particulelor mai mari de 3 microni; strat 3 mijloc Meltblown 95L 30 g/mp – pentru filtrarea particulelor cu dimensiuni cuprinse intre 0.3 si 3 microni; strat 4 mijloc Hot Air Cotton 50 g/mp; strat 5 interior Spunbond 25 g/mp.

După cum se poate observa, pe de-o parte din concluziile studiului citat mai sus, pe de alta parte din specificațiile tehnice si performantele produselor existente pe piață in ultimii ani, cat si din rezultatele obținute de-a lungul istoriei practicilor medicale, măștile destinate protecției respiratorii chiar funcționează. Continuarea respectării regulilor de protecție a sănătății va avea un rol decisiv în decelerarea răspândirii și infectărilor cu noile tulpini ale virusului Sars-Cov-2, in special in contextul actual, in care vaccinările au încetinit.

In magazinul nostru puteți achiziționa la preț de producător măști faciale de uz medical tip II si IIR, in diverse forme de ambalare, cat si măști filtrante FFP2, tratate UVC si ambalate individual, fabricate in Romania si certificate conform standardelor europene in vigoare.

https://www.nature.com/articles/s41467-021-24115-7

Association of social distancing and face mask use with risk of COVID-19

admin

admin