Te costă 30+ secunde să iți speli mâinile corect, iar acest gest simplu de igienă vine în completarea arsenalului de metode de protecție a sănătății tale, ținând departe banalele răceli, frecventa gripă, cât și alte afecțiuni infecțioase ce pot fi descoperite ulterior etc. Da, viitorul microbilor e în mâinile tale!
Spălarea mâinilor cu apă si săpun rămâne o metodă eficientă și ieftină de stopare a bolilor infecțioase si nu trebuie evitată.
Spălarea corectă a mâinilor implică un timp de contact de minim 30 de secunde cu apa și săpunul, timp în care se derulează clasicele etape: clătești cu apă, aplici săpunul pe mâini, spumezi, clătești bine săpunul. Apoi, în propria casă, îți poți usca mâinile cu un prosop din bumbac (pe care îl schimbi după 2 zile). În oricare alt loc este de preferat sa folosești un prosop de hârtie, dacă vrei să-ți păstrezi mâinile curate. Cei interesați de curățenia prelungită a mâinilor pot folosi prosopul de hârtie și pentru închiderea robinetului.
Vrei să te asiguri că afecțiunile respiratorii păstrează distanta în plin sezon de iarnă? E simplu: spală mâinile corect, iar asta înseamnă că este necesar să te concentrezi pe „când e cazul să-mi spăl mâinile?” și „cat timp durează igienizarea corecta a mâinilor?”.
Concret, cum ne asigurăm că mâinile noastre nu sunt o sursă de transmitere a agenților infecțioși, fie virusuri ori bacterii etc
E necesar să nu uităm cât de importantă este spălarea mâinilor în 2 tipuri de situații:
- DUPĂ folosirea wc-ului, sau schimbarea scutecului copilului;
- după strănutat/suflat nasul/tuse;
- după contactul cu un animal, mâncare sau dejecțiile animalului;
- după manipularea gunoiului menajer;
- după călătoria cu mijloacele de transport în comun, atingerea balustradelor publice etc.;
- după atingerea suprafețelor din zonele cu trafic intens;
- după sesiunea de cumpărături în supermarket, mall-uri sau magazine mici și mijlocii;
- după folosirea bancomatelor sau automatelor pentru plăți;
- după contactul cu cărnuri crude și alte alimente de proveniență animală.
- ÎNAINTE de a avea contact cu mâncarea (înainte de prepararea mâncărurilor ce nu necesită tratament termic, înainte de servirea mesei, înainte de a hrăni copilul etc.), înainte de a-ți atinge pielea feței, ochii, nasul, gura etc.
Mâinile noastre sunt niște unelte redutabile și ajung în multe locuri, atât de multe că doar igienizarea mâinilor, în momente cheie, a redus incidența infecțiilor respiratorii superioare cu 20% și a diareei infecțioase cu 30%. Dacă nu ai la îndemână apă și săpun, folosește dezinfectantele și limitează contactul cu pielea feței, în special nasul, gura și ochii. Un mic studiu a arătat că în decursul unei ore, ne atingem fața în medie de 15 ori, iar acest gest ar asigura un transfer microbian de care ne-am putea lipsi (în special dacă se întâmplă în spații cu suprafețe atinse de mulți oameni, spații deloc sau insuficient igienizate și dezinfectate, în mijloace de transport în comun etc.). Hapciu! Și noroc că din 24h dormim 8h.
Veți spune, „dar știm și noi CÂT DE IMPORTANT este să ne spălăm mâinile”, moment în care nu avem de ales și aducem statistica la masa dezbaterilor: până în 2020, la nivel global, oamenii își spălau mâinile în doar 19% dintre cazurile în care ar fi fost extrem de sănătos să o facă. Ceea ce poate însemna că o bună parte din interlocutorii noștri puteau uita de igiena mâinilor chiar și după folosirea WC-ului.
Trecem printr-o perioada în care a devenit extrem de importantă familiarizarea rapidă cu cele mai eficiente și accesibile metode de protecție a sănătății și de ajutor pentru sistemul imunitar, precum igienizarea și dezinfectarea mâinilor in situații cheie, cât și purtarea măștii de protecție respiratorie în perioadele de risc major.