Valul de îngrijorări generat de aplicarea masurilor de protecție a sănătății printre picături

Păstrarea unei doze sănătoase de vigilență la nivel individual este de bun augur în special în aceste momente incerte, fiind singura soluție de rupere a lanțului de transmitere a neobositului agent infecțios. Sars-Cov-2 face ce „știe”, călătorește pe tot globul chiar dacă nu are zile de concediu, motiv pentru care trecem in revistă cele mai recente schimbări din complicatul context pandemic, cat și cele mai eficiente gesturi care îți pot apăra sănătatea.

O relaxare prematură, pe fondul deschiderii sezonului estival din emisfera Nordică, asociată cu o rată de vaccinare în scădere la nivel global și o populație care, pe alocuri, încă opune rezistență în aplicarea regulilor de distanțare socială, ori cea a portului măștii de protecție respiratorie, ne conduc într-o zonă cu grad crescut de incertitudine. Context în care e bine să ne reamintim că protecția individuală a sănătății rămâne un aspect vital în ruperea lanțului de transmitere a Sars-Cov-2. Metodele sunt bine-cunoscute și salvează vieți: portul măștilor de protecție cu performanta înaltă de filtrare în spațiile închise și intens tranzitate, igiena mâinilor, distanțarea socială, evitarea aglomerărilor și eventual chiar a deplasărilor în afara granițelor țării. In plus vaccinarea nu ridica in acest moment niciun fel de problema de ordin logistic, fiind posibila fără programare, in multiple locații din Romania.

Însă conformarea oamenilor la aceste reguli de protecție a sănătății este în directă corelație cu percepția riscului. Iar percepția corectă a riscului depinde de nivelul de cunoștințe, pe care un individ îl poate avea în domeniile implicate în stoparea pandemiei, cât și de calitatea interpretării informațiilor survenite prin mass-media. Ceea ce înseamnă că atunci când un individ percepe un risc mic, cel mai probabil nu va respecta regulile de protecție a sănătății, sau chiar va refuza vaccinarea – iar consecința directă a acestor interpretări superficiale și a gesturilor iresponsabile este circulația nestingherită a virusului și ocazia de a dezvolta, confortabil, diverse mutații.

Mutațiile unui virus pot duce și la inactivarea acestuia cât și la perfecționarea tacticilor invazive. Este însă o loterie periculoasă să prezumăm doar scenariul pozitiv, iar realitatea ne-a demonstrat ca mutațiile virusului Sars-Cov-2 nu sunt inofensive. Spre exemplu, aminteam într-un articol precedent că mutațiile virusului Sars-Cov-2 îl pot face mai abil în tentativele de infectare a celulelor, cât și mai descurcăreț în eludarea anticorpilor generați de vaccinuri. Tactici care, cel puțin în primă fază, pot fi destabilizate prin creșterea protecției individuale și aplicarea măsurilor enumerate mai sus, in special vaccinarea. 

În prezent, conform ultimelor studii referitoare la eficiența vaccinurilor s-a concluzionat că formulele și schemele de vaccinare existente încă protejează împotriva formelor severe ale bolii, care ar necesita spitalizare. Însă nu se mai poate afirma cu același grad de siguranță că vaccinurile ar stopa și infectarea cu varianta Deta a virusului Sars-Cov-2, cum era cazul variantelor virale inițiale. 

Atât date din Israel, cât și din Marea Britanie, atestă o modificare a procentelor eficacității vaccinurilor în confruntare cu varianta Delta a Sars-Cov-2: dacă datele dintre 2-05-2021 și 5-06-2021 arătau o eficiență de 94% în prevenirea infectării și 98% în prevenirea spitalizării; datele dintre 6-06-2021 și 2-07-2021 demonstrează o eficiență de 64% în prevenirea infectării și 94% în prevenirea spitalizării. 

Noul val de îngrijorări, care tulbură liniștea verii, vine să reamintească faptul că nu putem relaxa toate măsurile de protecție a sănătății după primele semne îmbucurătoare. Organismul uman este complex, la fel și mediul înconjurător, iar ramificațiile interacțiunilor acestora sunt dificil de anticipat, în special în dinamică.

A fost lesne de observat că impactul virusului Sars-Cov-2 este major, cu toate ca diferă în funcție de vârstă sau comorbidități, generând în diverse zone ale globului o creștere exponențială a numărului de infectări și, automat, crize de resurse, începând de la resursele umane din domeniul medical, cu precădere din specializările implicate în tratamentul Covid-19, și până la resursele materiale, necesare celor grav afectați de boală. În general o discuție științifică este nuanțată, concluziile sunt trase cu precauție și în cunoștință de cauză și efect, însă discursul public este intens polarizat și hiperbolic, conducând oamenii în stări de confuzie și revoltă împotriva apărării propriei stări de sănătate. 

Trebuie însă reținut că apărând eficient căile prin care Sars-Cov-2 își croiește accesul în organismul uman, putem cu toții schimba cursul acestei pandemii. Măștile de protecție respiratorie, fie cele tip II și IIR, cu trei straturi și trei pliuri, fie FFP2, cu cinci straturi, vor proteja sănătatea respiratorie atât timp cât utilizarea acestor dispozitive medicale de protecție personală este corectă. În continuare, ruperea lanțului de transmitere a bolii și stoparea pandemiei depind de alegerile și gesturile fiecăruia dintre noi.  Contează pe Ianlux si achiziționează la preț de producător măști de protecție respiratorie, fabricate in Romania si testate si certificate conform celor mai înalte standarde europene.

https://www.gov.il/en/departments/news/05072021-03

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/998411/Vaccine_surveillance_report_-_week_26.pdf

https://covid19.who.int

admin

admin