Vacanțe internaționale fără griji: Condiții de călătorie, pe timp de pandemie

Binele turistului cât și turismului încep să se prefigureze odată ce vaccinările avansează în ritm susținut la nivel global, cu toate că urme fine de nesiguranță tot mai apar din cauza variantelor noi ale virusului. În continuare atât autoritățile cât și cetățenii trebuie să păstreze un grad de vigilență pentru că accesul la vaccin este încă problematic în țările sărace, în timp ce în țările mediu-dezvoltate și dezvoltate se întâmplă exact opusul – deși există doze de vaccin, un mic procent din cetățeni refuză vaccinarea, în general dintr-o slabă înțelegere a raportului riscuri-beneficii. 

Înainte de plecarea din țară în anul 2021 avem nevoie de întocmirea unui plan de călătorie mai elaborat. Țările UE au convenit asupra unei abordări coordonate ca răspuns la pandemia de coronavirus, în contextul începerii sezonului de vară și întețirii călătoriilor. Personalizează platforma dedicată redeschiderii Uniunii Europene cu datele tale de călătorie și va fi generat un plan care conține cele mai recente reguli ale țărilor de tranzit și destinație. Găsești link la finalul articolului.

Pentru a fi la curent cu regulamentele oficiale de călătorie în afara hotarelor României, vă recomandăm să verificați frecvent secțiunea dedicată condițiilor de călătorie din 2021, în contextul pandemiei de Covid-19, a siteului Ministerului Afacerilor Externe.

Accesul într-o țară străină poate fi condiționat de prezentarea unei dovezi de vaccinare (cu minim 14 zile de la dată vaccinării), dovada unui test PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul Sars-cov-2 (realizat cu cel mult 72 ore înainte de intrarea pe teritoriul Greciei, sau cu cel mult 48 ore înainte în cazul Italiei), sau o dovadă emisă de un laborator autorizat, prin care se confirmă că persoanele respective au fost diagnosticate pozitiv covid-19 în urmă cu 2-9 luni, anterior datei de intrare în țara străină. Atenție, regulile diferă de la o țară la altă, iar în ultima perioadă se pot schimba chiar cu o frecvență săptămânală.  O regulă care nu se schimbă și prin respectarea căreia îți protejezi activ sănătatea este recomandarea purtării măștii în spațiile închise, unde pericolul de transmitere a virusului este încă mare. Înainte de plecarea din România asigură-te că ai în bagaje măștile de protecție respiratorie necesare deplasărilor tale prin țară de destinație, cât și pentru întoarcerea în țară. Ambalajul individual al măștilor Dr. Yann este un real ajutor in deplasare. În țările europene, la fel ca și în România, obligativitatea purtării măștii în spațiile închise rămâne valabilă.

Nici momentul întoarcerii în țară nu este ferit de neclarități, motiv pentru care vă recomandăm să vă reîmprospătați informațiile despre condițiile de călătorie și pe durata concediului.

O problemă a călătoriilor peste hotarele României, în această perioadă nesigură din punct de vedere epidemiologic, este dată de neclaritățile privind aplicarea regulii carantinei de 10 sau 14 zile la întoarcerea dintr-o țară aflată pe lista galbenă. În funcție de evoluția situației epidemiologice interne, o țară se poate afla pe lista roșie, galbenă sau verde, codul de culori fiind folosit astfel încât gradul de risc să poată fi apreciat de oricine. Situația este și mai neclară în cazul copiilor, pentru care nu există încă posibilitatea de a se vaccina. 

Indiferent de regulile de intrare sau ieșire din tarile in care alegi să îți petreci concediul, limitarea riscului de contaminare trebuie să fie ținta oricărui individ aflat in tranzit. Masurile care asigură o vară fără griji le cunoști deja: distanțarea socială, purtarea măștilor de protecție respiratorie (care respectă standardele europene de producție a dispozitivelor medicale și nu numai) in spatii închise și asigurarea igienei corecte a mâinilor (apă și săpun, sau geluri dezinfectante).

Informarea din surse oficiale este mai importantă că oricând, nu vă bazați pe articole din mass-media sau bloguri (chiar și informațiile din blogul nostru, al cărui conținut este generat cu cele mai bune intenții de informare, pot fi rapid depășite de dinamica pandemiei). Mai jos găsiți câteva linkuri către siteuri oficiale:

Informații si plan de călătorie in tarile Uniunii Europene

https://reopen.europa.eu/ro/

Ministerului Afacerilor Externe – Condiții de călătorie din 2021, in contextul pandemiei de Covid-19  https://www.mae.ro/travel-conditions/3701#816

Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile – liste zone afectate covid19

https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19

admin

admin