Tu ai încredere în masca pe care o porți?

Încă de la începutul pandemiei, o serie de evenimente declanșate de penuria echipamentelor de protecție personală și, uneori, de niște simple stângăcii de comunicare au contribuit la scăderea încrederii în măștile de protecție respiratorie. 

Din nefericire, mulți oameni și-au pus sănătatea în pericol generalizând ori că măștile sunt inutile, ori că “toate măștile sunt la fel de proaste calitativ precum cele retrase de pe piață”. În prezent însă, din ce în ce mai multă lume s-a lămurit în privința calității măștilor și aspectelor funcționale ale dispozitivelor medicale destinte protecției respiratorii – realitate, de altfel, confirmată încă de timpuriu de un numar mare de studii științifice care atestau că măștile contribuie semnificativ la stoparea răspândirii comunitare a virusurilor, inclusiv a Sars-cov-2, declansator al pandemiei Covid19.

La debutul pandemiei, cererea fără precedent de echipamente de protecție personală nu a fost întâmpinată de stocuri suficiente de măști faciale de uz medical, măști filtrante FFP2/ N95, ori viziere, iar astfel protecția lucrătorilor din prima linie a eșuat cel puțin pentru o perioada scurtă, dar foarte tensionată și cu ramificații periculoase, transmise ulterior în spațiul public. Disponibilitatea scăzută pe piață a măștilor, pe de-o parte a lezat credibilitatea întregii categorii de dispozitive medicale de protectie respiratorie, pe de altă parte a generat confuzie vis-a-vis de modul de răspândire a bolii, în ochii publicului larg. 

Concomitent cu blocajele logistice, consecință imediată a închiderii granițelor și limitării transporurilor, nici producția locală de măști de protecție respiratorie nu a putut fi demarată în timp util, din lipsă de materie primă, realitate care a îngreunat eforturile de stopare a pandemiei în multe țări, indiferent de dezvoltarea economică. Desigur că în majoritatea țărilor afectate de pandemie în primele luni ale anului 2020 existau producători de echipamente de protecție, însă capacitatea lor de producție era limitată de obiceiurile de consum pre-pandemice, când consumul acestor tipuri de produse era sporadic. Mai precis, producătorii de măști erau pregătiți să furnizeze unităților medicale, mai puțin populației generale. 

Treptat însă, pentru că atât lucrătorii din prima linie, cât și populația generală, aveau nevoie de echipamente de protecție, cu eficientă demnă cel puțin de rangul unui dispozitiv medical, cum era cazul măștilor faciale de uz medical cu eficiență de filtrare de cel puțin 98%, diverse companii din întreaga lume au trecut printr-un proces de reconversie operațională, făcând un salt rapid si extrem de necesar în întâmpinarea cererii de produse destinate protecției sănătății respiratorii. 

Credibilitatea întregii categorii de dispozitive medicale a fost afectată, iar marea majoritate a oamenilor, neștiind de unde să cumpere produsele de calitate, au făcut în primă instanță niște achiziții riscante, de la comercianți și producători fără scrupule ori experiență, care vindeau produse în combinația preț mare & calitate execrabilă sau vindeau măști destinate amenajărilor interioare, care protejau de praf, declarând că sunt măști medicale. Este de înțeles deznădejdea generată după interacțiunea cu asemenea comercianți, în special în vremuri atât de dificile. Apoi oamenii au sperat că își pot fabrica artizanal măștile de protecție respiratorie, fiind îndrumați inclusiv din surse oficiale spre măștile textile, cu rezerva că acestea nu aveau însă nici pe departe eficiența măștilor medicale sau a măștilor FFP2/N95, însă purtarea lor oferea totuși „niște beneficii, decât deloc”.

Mai departe, confuzia referitoare la modul de răspândire a bolii a fost generată de faptul că informațiile au fost oferite treptat, pe măsură ce au fost descoperite, în prima instanța s-a presupus că răspândirea virală se petrecea doar prin intermediul cazurilor puternic simptomatice, ulterior s-a descoperit că virusul este, dacă ne permiteți antropomorfizarea, perfid, iar în consecință transmiterea se realiza inclusiv prin intermediul cazurilor asimptomatice, prin interemdiul micro stropilor eliberați inclusiv în timpul vorbirii normale. Realitate care a dus la recomandarea și ulterior la obligativitatea purtării măștilor în context social, în funcție de riscul de contractare a bolii.

admin

admin