Ritualul ideal de curățenie și dezinfectare: cel în care nu depui efort și pentru care nu trebuie să fii prezent în încăpere

ianlux caralux kit corp si tub quartz 30W UV-C 253.7nm pentru sterilizare

Mai în glumă spus, lămpile UVC permit realizarea unui ritual ideal de dezinfectare: cel în care nu depui efort pentru a distruge bacteriile, virusurile sau mucegaiurile, și pentru care nici măcar nu trebuie să fii prezent în încăpere. Desigur, un ritual de extra curățenie pe care nu l-a cerut nimeni, dar de care aveam cu toții nevoie. 

Altfel spus, nu vă punem la dispoziție doar scuturi de protecție cu înaltă performanță chiar și în fața celui mai nevăzut inamic ( <0.3 microni) – adică măștile chirurgicale de protecție respiratorie tip II, IIR sau semi-măștile filtrante FFP2 – ci și arme redutabile împotriva virusurilor, bacteriilor și fungilor: lămpile UVC.

Ce reprezintă UVC?

Spectrul radiațiilor ultraviolete (UV) include UVA, UVB, UVC, Vacuum UV, și este cuprins între lungimile de undă 10-380 nm. Lungimea de undă care corespunde radiațiilor UVC, utilizate pentru dezinfectarea suprafețelor sau aerului din încăperi, este cuprinsă între 100-280 nm. 

Citește în următoarea secțiune, care este cea mai eficientă lungime de undă din spectrul UVC pentru dezinfectare. 

Grație vacanțelor la malul marii încununate, din nefericire și neatenție, cu niște arsuri solare, știm cu toții deja că este bine pentru sănătatea pielii să ne protejăm de radiațiile UVB și UVA cu filtru solar. Despre radiațiile UVC nu știm foarte multe pentru că sunt blocate de atmosfera planetei noastre. Mai precis de vestitul strat de ozon. 

Mai știm despre radiația UV că este o formă de radiație electromagnetica cu o lungime de undă în afara percepției ochiului uman. Raze ultraviolete sunt invizibile datorită cristalinului, un element din structura ochiului uman, care blochează radiația ultravioletă din spectrul  300–400 nm, cât și corneei, care blochează undele sub 300 nm.  Există însă anumite păsări, amfibieni, reptile, pești și un grup „select” de mamifere care pot percepe lumina ultravioletă. 

Cum funcționează dezinfectarea cu o lampă UVC?

Conform studiilor științifice despre eficacitatea  de sterilizare a luminii UV, cea mai penetrantă și eficientă este UVC cu lungimea de undă 253.7 nm. Lumina UV sterilizează suprafețele, aerul și apa prin denaturarea ADN-ului și ARN-ului germenilor patogeni (virusuri, bacterii, fungi, protozoare). Interesant este că urma dezinfectării cu lumina UVC, patogenii nu pot dezvolta rezistență pentru că distrugerile ADN și ARN sunt provocate de energie, nu de un element chimic sau sintetic. Și mai concret, distrugerile provocate de lumina UVC inhibă și replicarea patogenilor, ceea ce înseamnă că nu mai pot infecta. 

Mare atenție însă, distrugerile materialului genetic provocate de prezența radiațiilor ultraviolete, nu se opresc doar la germenii patogeni, pot ataca și materialul genetic din celulele noastre. Utilizarea acestui tip de instrument pentru sterilizarea spațiilor de locuit sau de muncă trebuie însoțită de o deosebită grijă față de ființe: este foarte important ca în timpul funcționarii lămpilor UVC să nu fie prezentă în respectiva încăpere nicio persoană sau animal de companie. Cu toate acestea, spre deosebire de alte metode de dezinfectare, un mare avantaj al sterilizării realizate de o lampă UVC este faptul că întreg procesul se petrece în absența substanțelor chimice și are o rată de succes excelentă.

Un alt avantaj, mai în glumă spus, ar fi că lămpile UVC permit realizarea unui ritual ideal de dezinfectare: cel în care nu depui efort pentru a distruge bacteriile, virusurile sau mucegaiurile, și pentru care nu trebuie să fii prezent în încăpere. Desigur veți spune că este un ritual de extra curățenie pe care nu l-a cerut nimeni, dar despre care trebuie să recunoaștem că aveam cu toții nevoie.

Aici îți poți compune arsenalul de dezinfectare fără substanțe chimice și fără efort: doar lumină UVC, pe care o declanșezi dintr-o altă cameră, printr-o simplă apăsare a unui buton pe o telecomandă.

În ce spații este indicată folosirea lămpilor UVC pentru dezinfectare?

Parcurgerea acestei pandemii a avut un deosebit „talent” de a schimba viața multora dintre noi. Dacă purtarea măștilor este (încă) un subiect controversat, în mod nejustificat din punct de vedere al logicii protecției sănătății și dovezilor existente, este bine totuși că cel puțin la capitolul curățenie suntem în deplin consens. 

Cu toții suntem preocupați, pe bună dreptate, de curățenia suprafețelor pe care le atingem ori de de calitatea aerului din încăperile de la locul de muncă, cabinetele medicale sau stomatologice, saloanele de înfrumusețare sau frizerie, restaurante, baruri, cluburi, la metrou ori alte spații închise și intens tranzitate, cât și de sănătatea celor cu care întrăm în contact. Este însă foarte dificil să igienizezi și dezinfectezi un spațiu în fiecare colț, la fel cum este aproape imposibil să controlezi starea de sănătate a tuturor oamenilor cu care poți, la un moment dat, împărți o gură de aer. 

Aici pot interveni cu succes metodele de dezinfectare la scară largă, realizate prin intermediul tuburilor quartz generatoare de lumină UVC, un ajutor excelent în lupta împotriva agenților infecțioși des întâlniți în aglomerările urbane (în special pe fondul unei pandemii legate de un virus cu răspândire pe cale aeriană sau prin suprafețe). Întrebuințate conform instrucțiunilor, lămpile UVC au o mare rată de succes împotriva celor mai de temut patogeni, într-un timp foarte scurt și, cel mai important, fără efort. 

Dacă vrem să râdem la urmă, cum se spune, respectarea cu strictețe a instrucțiunilor de folosire poartă o deosebită însemnătate pentru siguranța acestui demers de dezinfectare în care suntem cu toții implicați, însă mai mult sau mai puțin informați. 

admin

admin