Ramificațiile relaxării restricțiilor și promisiunea vacanțelor fără griji

După cum bine știe toată suflarea României, în prezent ne aflăm pe un trend descendent al numărului de infectări la nivel de țară, ceea ce înseamnă și că riscul infectării cu virusul sars-cov2 la nivel comunitar a scăzut, bineînțeles nu din senin, ci odată cu aplicarea concomitentă a măsurilor de prevenție la sursă (masca de protecție respiratorie, igiena mâinilor, distanțarea socială etc), cunoscute în fața marelui public drept *restricții*, cât și prin creșterea frecvenței vaccinării populației generale, care reduce atât riscul infectării cât și pe cel al transmiterii. 

Încă o dată a fost demonstrat că masca de protecție respiratorie este un scut redutabil în lupta împotriva unui agent infecțios cu mare putere de răspândire. 

În paralel însă cu primirea veștilor bune și relaxării restricțiilor în anumite țări, lupta continuă în țările sărace și suprapopulate, atingând rapid dimensiuni îngrijorătoare, greu de contracarat de sisteme de sănătate publică subfinanțate. Vaccinarea unui număr statistic semnificativ al populației planetei reprezentând singura speranță de stopare a pandemiei și, automat, de „normalitate” în viitorul apropiat.

Datele la nivel global ne arată că țările cu economie puternică, deși dețin 15% din populația lunii, dispun de 45% din dozele existente de vaccin. În vreme ce țările cu economie slabă sau mediu dezvoltată, deși însumează aproape jumătate din populația globală, au dispus doar de 17% din vaccinuri. Prăpastie deloc liniștitoare pentru lumea intens interconectată în care trăim și o realitate care ne invită să ne reglăm optimismul, raportându-ne la datele globale și nu doar la bucuriile izolate, pe care fiecare economie dorește să le sărbătorească și prin care să recupereze capitalul pierdut în perioada restricțiilor. 

În consecință, Organizația Mondială a Sănătății ne reamintește că pandemia nu a luat sfârșit, deci să nu zicem “hop!” până nu trecem șanțul. Prin definiție “pandemia” este o epidemie răspândită pe întreaga planetă. Pentru a înțelege și mai bine diferența pe care o semnalizează cuvinte precum endemic, epidemic și pandemic, cercetăm definiția. Când folosim termenul “endemic” ne referim la o boală specifică unei anumite regiuni, care are caracter permanent în anumite locuri. În schimb atunci când folosim cuvântul “epidemic” ne referim la o situație emergentă, la o explozie a numărului de cazuri de infectare într-un timp foarte scurt, cu potențial de răspândire în una sau mai multe comunități. 

Iată de ce, în speranța unor vacanțe și un sezon de vară fără bruiaj din partea Covid-19, cat și in contextul întețirii călătoriilor, odată cu relaxarea restricțiilor din multe tari europene, este important să ne protejăm în continuare conform recomandărilor oficiale ale țărilor de destinație și tranzit, însă în special în spațiile intens circulate precum aeroporturile. Spre exemplu, aeroportul Charles de Gaulle, chiar și în această perioadă în care, raportat la 2019, funcționează cu o scădere de 78% a numărului pasagerilor, este tranzitat zilnic de aproximativ 30.000 de oameni din toate colțurile lumii.  Atât timp cat situația nu va fi sub control la nivel global nu avem motiv real de sărbătoare, însă ne putem bucura de veștile bune, având grija sa rămână in continuare vești bune.

Recomandăm măștile filtrante FFP2 de la Dr. Yann, tratate UVC și ambalate individual sunt perfecte pentru bagajul de mână și oferă un grad înalt de protecție respiratorie >99%.

Va mulțumim pentru alegerea făcută și vă dorim cât mai multe călătorii în siguranță și vacante plăcute!

https://datelazi.ro

https://www.business-standard.com/article/current-affairs/world-is-at-risk-of-vaccine-apartheid-says-who-chief-tedros-adhanom-121051800125_1.html

https://www.globenewswire.com/news-release/2021/05/17/2230950/0/en/Aéroports-de-Paris-SA-April-2021-traffic-figures.html

admin

admin