Nu lăsăți garda jos! Despre protecția individuală a sistemului respirator și speranța de stabilizare a pandemiei

Tulpina Omicron a virusului Sar-Cov2 are contagiozitate crescută, însă pare să provoace mai puține îmbolnăviri grave care necesită spitalizare asociată cu terapia intensivă, așa cum o făceau precedentele tulpini virale. Majoritatea cazurilor de Covid19 provine în prezent din rândul persoanelor încă nevaccinate, însă situațiile generate de pandemie ne afectează pe toți. În continuare, comunitatea științifică îndeamnă spre prevenție, întrucât există multe incertitudini vis-a-vis de evoluția mutațiilor Sars-Cov-2 și, automat, a gravității Covid19, însă cu toate acestea in presa se discuta tot mai des despre trecerea de la *pandemic* la *endemic* ca și cum acest fapt ar simboliza o perioadă de relaxare. Deopotrivă, vaccinați, ori nevaccinati, ne punem de acord la un singur aspect: ne dorim cu toții să *se* termine. Oamenii de știință ne sugerează însă că șansele să *se* termine sunt mici și că este necesar să ne punem de acord și la măsurile de stopare a pandemiei.

Aris Katzourakis, profesor și cercetător în virusologie din perspectivă evoluționistă și genomică la Universitatea Oxford, semnala într-un articol publicat în revista științifică Nature că “endemic” tinde să fie un termen prost întrebuințat, întrucât este asociat eronat, ori cu un optimism iresponsabil legat de finalitatea pandemiei, ori cu un indemn la o scădere a vigilenței autorităților și populației. 

Chiar dacă și în presa românească multe titluri recente defilează cu termenul *endemic* în frunte, nu înseamnă că virusul Sars-Cov2 se va “rușina” și va sta “cuminte”. Caracterul endemic al unei boli nu este decis prin opiniile indivizilor, ci poate fi stabilit în urma unei perioade de studiu asupra incidenței unei boli, în urma coroborarii datelor, cu niște formule matematice complicate etc. 

Cercetătorul ne subliniază că din punctul de vedere al unui epidemiolog, o boală endemică îndeplinește următoarele condiții: rata de infectare este statică (adică nu se regăsește nici în creștere, nici în scădere), iar proporția celor care pot fi afectați de această boală este în echilibru cu Rata de Reproducere Virală (R0).

De ce “endemic” nu este sinonim cu finalul îmbolnăvirilor de Covid19? Din același motiv pentru care malaria și tuberculoza, deși considerate endemice, nu sunt o plimbare în parc. Malaria a provocat în 2020 peste 600.000 de decese în vreme ce tuberculoza a curmat viața a peste 1.5 milioane de oameni. 

Stabilizarea pandemiei depinde enorm și de comportamentul indivizilor, nu doar de măsurile întreprinse de autorități și sistemele medicale, vorbim totuși de o afecțiune a sistemului respirator, o boală transmisibilă în urmă contactului social. 

Asemănător declara într-o conferință de presă și Dr. Hans Henri Kluge, director regional OMS în Europa, că este prea devreme să ne relaxăm întrucât “pandemia este departe de a se termina”, însă vestea îmbucurătoare este totuși că “spre finalul anului 2022 ne putem aștepta la o ieșire din *stadiul de urgență*” care acaparează fulminant serviciile medicale, generând astfel blocaje sistemice, afectând educația noilor generații, siguranța financiară, sănătatea mintală a indivizilor, chiar și în zonele dezvoltate din punct de vedere economic.

Lecția pe care, în general, oamenii de știință ne îndeamnă să nu o uităm este cea a protecției individuale și a distanțării sociale, asociate bineînțeles cu o rată de vaccinare semnificativă statistic. 

Acese măsuri arhicunoscute, când sunt aplicate corect, prin folosirea mastior pentru protecție respiratorie, cu înalta performanță de filtare (ex. masca FFP2, masca facială de uz medical tip 2 sau 2R), prin implementarea distanțării sociale nu doar așa “de ochii lumii”, prin ventilarea frecvența a spațiilor închise sau evitarea acestora dacă prezența nu este esențială, prin vaccinare, prin testare și nu în ultimul rând prin urmărirea schemelor de tratament indicate de cadrele medicale specializate, ne pot alimenta în mod constructiv speranța transformării statutului Covid19 din “pandemic” în “endemic”. Acesta din urmă, cum menționăm mai sus, nefiind nici de departe finalul, ci doar un indicator al următoarei ținte, cu adevărat importante pentru sănătatea și bunăstarea tuturor: de la endemic la eradicare.

Covid19: endemic nu inseamna inofensiv:https://doi.org/10.1038/d41586-022-00155-x

Raport OMS despre malarie 2021 – https://cdn.who.int/media/docs/default-source/malaria/world-malaria-reports/world-malaria-report-2021-global-briefing-kit-eng.pdf

Declaratie Dr. Hans Henri Kluge – După doi ani, am putea intra într-o nouă fază a pandemiei cu speranțe plauzibile de stabilizare, insa prea devreme pentru a lăsa garda jos – https://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/statements/2022/statement-two-years-on,-we-could-be-entering-a-new-phase-in-the-pandemic-with-plausible-hope-for-stabilization,-yet-too-early-to-drop-our-guard

admin

admin