Măștile pentru protecție respiratorie sunt știință aplicată

Măștile pentru protecție respiratorie au câștigat în timp recunoașterea specialiștilor întocmai pentru că simultan își realizau funcția de filtrare a aerului, permiteau o respirație ușoară și nu creșteau temperatura la nivelul feței. Deși pentru personalul medical beneficiile purtării măștilor au fost incontestabile, devenind indispensabile pe durata majorității procedurilor medicale, din 2020, odată ce necesitatea purtării măștii de protecție respiratorie a depășit granițele sistemului medical, aceste dispozitive medicale au fost întâmpinate de valuri de neîncredere, respingere și pe alocuri chiar ură.

Cu toate acestea, pentru ca in științe datele factuale sunt importante, nu opiniile personale, sa punem prejudecățile la o parte si sa ne detașăm cu putina fizică, chimie si biologie, acești martori obiectivi ai naturii.

Transmiterea bolilor infecțioase respiratorii de la o persoană la altă se întâmplă prin particulele infecțioase, expulzate din tractul respirator al persoanei bolnave. Astfel, pe durata unei boli a tractului respirator, respirația, vorbitul, cântatul, strănutul sau tusea, de altfel funcții bine-cunoscute și normale ale organismului, devin niște acceleratoare de particule infecțioase. 

Particulele sunt delimitate în două categorii, în funcție de dimensiune: (1) aerosol – cuprinde particulele mai mici de 5 microni, (2) picătură (en. droplet) – cuprinde particulele cu dimensiuni ≥5 μm–10 μm. Distanțele potențial parcurse de particulele infecțioase sunt influențate de dimensiune astfel: o particula de tip picătură va atinge solul sau suprafețele înainte de a se evapora, în timp ce particulele de dimensiuni sub 5 microni vor rămâne suspendate în aer timp îndelungat. 

Viabilitatea acestor particule este însă influențată la rându-i de temperatură, umiditate, curenți de aer. Consecințele acestor factori nu sunt însă rezonabil de anticipat, o particula putând astfel fi purtată de vânt pe distanțe mai mari, la fel cum ar putea fi și distrusă de temperatura ambientală. Infectarea se poate întâmpla pe de-o parte în urma inhalării directe a unei particule suspendate în aer, sau în urma contactului direct cu o suprafață contaminată de particule de dimensiuni mai mari de 5 microni.

În vreme ce contactul cu suprafețele poate să fie controlat prin vigilență și măsuri concrete de igienă, măștile de protecție respiratorie sunt scuturile potrivite pentru inamicii microbieni invizibili și suspendați în aer, față de care nu putem interveni.

La nivel intuitiv ne putem imagina că filtrarea măștilor este asemănătoare cu cea realizată de o sită – adică particule cu dimensiuni mai mari decât spațiile grilei, ar fi reținute la exterior – însă ar fi greșit. Filtrarea realizată în cele 5 straturi ale unei măști FFP2 sau în cele 3 straturi ale măștilor faciale de uz medical se realizează prin difuziune, compactare-blocare și atracție electrostatică.

Spre exemplu, comportamentul temutelor particule mai mici de 1 micron în interiorul straturilor filtrante ale unei măști, debutează prin difuziune (împrăștiere în multiple direcții) iar particulele sfârșesc apoi prin a fi blocate în profunzimea filtrelor. Ce se întâmplă? Între particulele de dimensiuni foarte mici acționează forțele de atracție van der Waals iar, pe scurt, această realitate explicată de Fizică este benefică captării particulelor nocive de către fibrele din constituția straturilor măștilor filtrante. 

Suprapunerea straturilor de material filtrant din compoziția unei măști pentru protecție respiratorie realizează o rețea de obstacole de înaltă complexitate și funcționalitate. Pentru un număr imens de particule potențial dăunătoare, eficiența de filtrare afișată pe ambalajul unei măști de protecție respiratorie, realizate conform standardelor, reprezintă garanția că acela va fi ultimul drum microscopic. Acest tip de funcționalitate a fibrelor de polipropilenă amintește de inteligența pânzelor de păianjen, care deși au ochiuri largi, acestea captează insectele și le blochează în poziție. 

In magazinul online Ianlux, puteți achiziționa la preț de producător măști faciale de uz medical tip II si IIR, cat si semi-măști filtrante FFP2, fabricate in Romania, realizate conform standardelor in vigoare, testate si certificate in laboratoare acreditate, cu renume internațional.

admin

admin