Pot purta o eșarfă sau o bandană în loc de mască? Mă va proteja o mască din material textil obișnuit (material textil țesut)?
Purtarea unei eșarfe în locul unei măști de protecție respiratorie nu oferă un grad de protecție adecvat. Dimpotrivă, oferă un fals sentiment de siguranță. În timpul epidemiilor sau pandemiilor, purtarea unei eșarfe sau bandane în locul unei măști tip dispozitiv medical sau dispozitiv de protecție personală, pune în pericol atât sănătatea proprie cât și a celor din jur.
Au existat însă și situații în care purtarea măștilor din textil a fost recomandată, spre exemplu în perioada de la începutul anului 2020, atunci când au existat blocaje logistice în lanțul de distribuție a măștilor de protecție respiratorie. Nuanța recomandării purtării măștilor textile a fost însă temporară și asumată vis-a-vis de gradul limitat de protecție pe care acestea o conferă: „decât deloc, mai bine porți orice tip de mască”. Perioada aceea s-a încheiat.
Diferența dintre o mască din pânză obișnuită și o mască chirurgicală, realizată din diverse tipuri de țesătură din polipropilenă – textil sintetic nețesut – constă în densitățile diferite ce pot fi obținute de un material nețesut în comparație cu o țesătură banală, limitată de grosimea fibrelor naturale, cât și de funcționalitățile mașinilor din linia de producție.
Posibilitatea de standardizare a dimensiunilor spa’iilor dintre fibre, cât și a celor obținute prin suprapunerea straturilor de material nețesut, permit construcția unei rețele filtrante tridimensionale, care pentru un agent infecțios se traduce printr-o cursă infernală cu obstacole, configurate în urma a zeci de ani de studii și teste tehnice. In același timp, această rețea extrem de densă, datorita căreia se pot obține performanțe de filtrare bacteriană de peste 99%, trebuie sa permită și o respirație ușoară.
Prin urmare, beneficiile purtării unor măști faciale de uz medical tip II sau IIR, sau semi-măști filtrante FFP2, de unică folosință, realizate din materiale cu înaltă funcționalitate, depășesc fără urmă de îndoială slaba performanță pe care o pânză obișnuită o poate avea în lupta cu particulele de dimensiuni foarte mici.
Cât de des trebuie curățate măștile din pânză? Cum curăț măștile din material textil obișnuit?
Conform recomandărilor oficiale, orice tip de mască trebuie înlăturată după 4 ore de purtare sau de îndată ce se umezește.
Fibrele textile obișnuite au un comportament diferit în condiții de umezeală (bumbacul, lâna, poliesterul captează umiditatea în cantități complet diferite), iar în absența unor standarde de producție pentru măștile din pânză (referitoare la compoziție, număr de straturi, densități ale țesăturilor, condiții de producție etc.) protecția și igiena pe care acestea le pot realmente oferi sunt cel puțin impredictibile. Motive pentru care, daca alegi să nu porți măști de unică folosință, care oferă înaltă protecție respiratorie, află că fiecare purtător trebuie să aprecieze când anume trebuie schimbată masca.
Măștile textile trebuie curățate după fiecare purtare: cu detergent degresant și la o temperatură înaltă (mai mare de 60 grade Celsius). Este indicat să nu spălați măștile textile alături de alte piese vestimentare. Condițiile de uscare a măștilor textile sunt de asemenea importante, alegeți spații bine ventilate în care nu există semne (vizuale sau olfactive) de mucegaiuri. Folosiți și un fier de călcat pentru a dezinfecta măștile apoi ambalați-le în pungi de unică folosință.
„De ce aș purta mască de protecție respiratorie? mi se pare deprimant…”
Filtrarea performantă a aerului expirat și inspirat este principala sarcină a măștilor de protecție respiratorie. Nu o luăm pe ocolite, adevărul este că măștile faciale de uz medical nu aduc fericirea, măștile doar protejează de potențiale contaminări cu agenți infecțioși, ce se răspândesc prin stropi degajați în timpul respirației, strănutului sau tusei și pot fi purtați pe calea aerului pe anumite distanțe etc. Sănătatea este cea mai mare bogăție a noastră, merită să ne protejăm cu produse a căror eficacitate este dovedită științific.
„Este masca de protecție respiratorie un instrument de privare a libertății?”
Masca nu este un instrument de privare a libertății, dar îți protejează sănătatea astfel încât să trăiești îndeajuns de mult și să deslușești diferența.
„Suplimentele pentru sporirea imunității mă protejează de virusuri mai bine decât o mască de protecție?”
Suplimentele nutritive nu înlocuiesc nici măcar dieta adecvată, la fel cum nu înlocuiesc nici tratamentul medicamentos prescris de medicul specialist. Automat, suplimentele nutritive nu pot înlocui nici masca de protecție respiratorie. Fiecare acțiune are un scop.
În ceea ce privește sporirea imunității, este sănătos să acționăm din mai multe unghiuri. Îți recomandăm așadar să iți protejezi sănătatea cu o mască facială de uz medical sau o semi-mască filtrantă, dacă la nivel comunitar există recomandări în acest sens (momentan, pe teritoriul României, rata de infectare cu SARS-COV2 este încă îngrijorătoare pentru capacitățile sistemului medical și stabilitatea economică a țării).
Un mare plus pentru sistemul imunitar este și să ai grijă ca alimentația zilnică să furnizeze nutrienții necesari (atât macronutrienti – proteine, grăsimi, carbohidrați, cât și micronutrienți – vitamine, minerale), să respecți nevoile de odihnă și recuperare ale organismului și pe cât posibil să ții stresul la distanță.