Despre măștile de protecție respiratorie pentru copii și prezența fizică în școli

Mult așteptata întoarcere la *normalitate* se apropie și depinde în mare măsură de capacitatea fiecărui individ de a-și proteja sănătatea. Desfășurarea cursurilor cu prezență fizică este unul dintre cele mai importante aspectele ale momentului, întrucât semestrul 2 al anului școlar este în toi, iar concomitent ne confruntăm cu un nou val de infectari, generat de noua tulpină a virusului. În acest context, starea de alertă a fost prelungită pentru încă 30 de zile, începând cu data de 7 februarie, păstrând obligativitatea purtării măștilor de protecție nu doar în spațiile închise, ci și în aer liber.

Pentru că măștile faciale de uz medical tip II și IIR și măștile filtrante FFP2 nu sunt un accesoriu vestimentar, ci un instrument performant destinat protecției respiratorii, în continuare va prezentăm 6 sfaturi pentru buna purtare a acestor dispozitive medicale și de protecție personală, menite să asigure Eficiența de Filtrare Bacteriană indicată de specificațiile tehnice.

1. Încercați să evitați atingerea exteriorului măștii și folosiți elasticele atunci când îndepărtați sau repozitionati masca. Măștile filtrează aerul respirat, ceea ce înseamnă că în urma folosirii unei măști stratul exterior poate fi contaminat cu o sumedenie de particule sau agenți infecțioși.

2. Curățați și/sau dezinfectați mâinile de fiecare dată când atingeți masca sau înainte de a atinge masca de protecție respiratorie. De mare ajutor în aceste momente este gelul dezinfectant.

3. Verificați dacă masca acoperă bine nasul și gura. O mască de protecție respiratorie poate filtra particulele bacteriene și virale conform specificațiilor tehnice doar în cazul în care este întrebuințată corespunzător: poziționarea corectă pe față și etanșeitatea unei măști sunt cele mai importante aspecte ale eficienței filtrarii bacteriene.

4. Măștile de unică folosință prin definiție … nu se refolosesc zile la rând, însă pot fi folosite în siguranță pentru un număr de ore (aproximativ 4 ore) sau până când se umezesc. Proprietățile de filtrare se diminuează în timp, iar eficiența de filtrare bacteriană pe care ai putea crede că te bazezi scade vertiginos în funcție de condițiile mediului în care activezi.

5. Panica poate influența frecvența respiratorie, inducând adesea o senzație de sufocare. Totodata, acțiunea de indepartare a mastii in aglomeratii poate expune la risc. Incercati sa va pastrati calmul. Vă reamintim că măștile permit o respirație confortabilă, acesta fiind unul dintre criteriile de testare în cadrul procesului ce certificare a măștilor.

6. Gestionarea riscurilor zilnice pe fondul incertitudinilor reliefate de pandemie poate părea la prima vedere o povară pentru copii și elevi, însă privită în context poate fi o oportunitate extraordinară de învățare. Masca nu este o barieră în calea învățării, masca de protecție respiratorie este o unealtă extraordinară de apărare sănătății, care permite mobilitatea și reluarea activităților specifice unei societăți moderne, în timp ce contribuie semnificativ la limitarea răspândirii temutului virus Sars-Cov-2 în comunitate.

admin

admin