Despre beneficiile purtării măștilor de protecție în transportul în comun

Particularitățile funcționale ale măștilor de protecție respiratorie reușesc să contracareze propagarea virusurilor și bacteriilor prin intermediul aerosolilor, degajați prin simpla respirație, prin vorbit, tuse ori strănut. De la debutul pandemiei și până în prezent, măsurile de protecție a sănătății, precum recomandarea purtării măștii de protecție în aglomerații și spații închise, distanțarea socială, sau renunțarea la călătoriile sau intanirile non-esențiale, au contribuit semnificativ la reducerea numărului de îmbolnăviri și, automat, la scăderea presiunii pe sistemele medicale din întreaga lume. 

În susținerea dovezilor din literatura științifică recentă pe tematica măsurilor de combatare a răspândirii bolilor, vine și un studiu* realizat în Coreea de Sud, unde măsurile de protecție și distanțare socială au fost implementate cu succes încă de la începutul pandemiei, cât și respectate cu strictețe în spațiile publice. Prin acest studiu, publicat la finalul lunii octombrie 2021, a fost așadar demonstrat că protecția asigurată de măști este eficientă chiar și în transportul în comun. Este important de menționat că Seoul are una dintre cele mai mari rețele de transport public din întreaga lume, iar redeschiderea economiei după perioadele de carantină, presupunea evident și reluarea transportului în comun în deplină siguranță, chiar și în aglomerațiile orelor de vârf. 

Conform autorilor studiului au fost subliniate trei situații care afectează în mod direct dinamica transmiterii covid-19 în aglomerații:

Prima situație descrisă este și cea mai modestă ca rezultat, relevând o scădere cu doar 39.9% a transmiterii – doar distanțarea socială este implementată, fără a fi impusă însă și purtarea măștilor de protecție respiratorie. 

Cea de-a doua situație descrisă de studiul sud-corean ne permite însă să observăm efectul major pe care îl au măștile de protecție respiratorie în ceea ce privește reducerea transmiterii visusului sars-cov-2 în aglomerații. Așadar în condițiile impunerii portului măștilor de protecție, chiar și în absența distanțării sociale, se percepe o reducere cu 95.8% a transmiterii.

Mai departe, în cea de-a treia situație, în care atât măștile de protecție cât și distanțarea socială erau obligatorii și implementate corespunzător, atât de autorități cât și de indivizi, a fost obținută o scădere de 96.6% a transmiterii. 

Limitarea efectelor pandemiei este posibilă, iar fiecare individ poate contribui. Accelerarea ritlului de vaccinare și aplicarea corectă a măsurilor de sănătate publică, precum purtarea măștilor de protecte și distanțarea socială, trasează drumul cel mai scurt de ieșire din pandemie.

*Safe traveling in public transport amid COVID-19  https://doi.org/10.1126/sciadv.abg3691

admin

admin