Cum putem depăși provocările valului patru al pandemiei

În prezent, în București se înregistrează cea mai mare rată de infectare de la începutul pandemiei, respectiv 15,42 la mia de locuitori (iar din nefericire sunt in crestere). Iar această creștere a incidenței atrage obligativitatea purtării măștilor de protecție respiratorie în toate spațiile închise sau deschise, iar în cazul angajatorilor cu mai mult de 50 de salariați este recomandată munca pe grupe, evitându-se astfel aglomerările în spațiile închise. 

Dar avem și vești bune, soluții eficiente există, iar diferențele față de începuturile pandemiei sunt evidente: în prezent accesul la vaccin este nerestricționat, iar măștile de protecție respiratorie de calitate înaltă și trasabilă sunt disponibile atât personalului medical, cât publicului larg, la prețuri mici. Accelerarea producției interne de dispozitive medicale și de protecție personală (măști faciale de uz medical tip II, IIR și măști filtrante FFP2) generând o creștere a calității produselor, cât și o scădere a prețurilor pe piața românească și a timpilor de livrare efectivă a produselor. 

Cu privire la eficacitatea măștilor, datele coroborate până în prezent de comunitatea științifică sunt îmbucurătoare, atestând pentru o scădere semnificativă a riscului de infectare (scădere cu 62%) chiar și în cazul comunităților unde distanțarea socială nu a fost respectată. Din arsenalul măsurilor preventive, chiar și distanțarea socială poate reduce cu 31% riscul de infectare. Vaccinarea este singura soluție cu eficientă înaltă și de durată, însă ritmul administrării vaccinurilor în România este extrem de scăzut.

De asemenea, atunci când mâinile sunt igienizate corect și consecvent (găsești aici situațiile în care curățenia mâinilor este absolut necesară ) pot fi prevenite 30% dintre boli infecțioase digestive sau 20% dintre bolile infecțioase respiratorii, iar în cazul persoanelor imunocompromise, acest simplu gest care asigură curățenia mâinilor poate reduce cu 58% riscul de infectare la nivelul sistemului digestiv.

Este bine de reținut că în vreme ce măștile de protecție respiratorie tip II, IIR (3 straturi și 3 pliuri) protejează cel mai eficient atunci când sunt purtate corect de un număr semnificativ de oameni, măștile filtrante FFP2 (5 straturi) sunt realizate special pentru a asigura protecția persoanei care le poartă. Așadar, în anumite situații, spre exemplu marile aglomerări din spații închise (metrou, aeroport, săli de așteptare ale spitalelor, policlinicilor, cabinetelor etc.), pentru un plus de siguranță recomandăm purtarea măștilor filtrante FFP2 capabile să filtreze particule cu dimensiuni cuprinse între 0.3 și 3 microni cu înaltă eficiență.

Iar dacă în ultimul an te-ai întrebat vreodată ce ai putea evita mai degrabă, masca, vaccinarea sau îmbolnăvirea, nu strică să arunci o privire pe un articol precedent, în care discutăm șansele de reușită ale izolării într-o capsulă etanșă sau ale distanțării fiecărei persoane de pe planetă. 

Nu în ultimul rând, curățenia și aerisirea frecventă a încăperilor în care ne petrecem timpul sunt foarte importante. Curățenia ca la carte se face în două etape, înainte igienizezi (elimini murdăria de pe suprafețe), apoi dezinfectezi (decontaminezi suprafețele folosind kiturile de dezinfectare UV-C sau dezinfectante chimice).  Găsești mai multe detalii aici

Meta-analiza despre asocierile dintre frecventa spălării mâinilor si incidenta bolilor infecțioase

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8033386/

https://doi.org/10.1038/s41467-021-24115-7

Despre eficienta măștilor de protecție respiratorie si distanțării sociale in contextul Covid-19

Date oficiale despre evoluția pandemiei pe teritoriul României

https://datelazi.ro

Informațiile oficiale despre vaccinare

https://cetrebuiesafac.ro/intrebari-despre-vaccinare

admin

admin