Până de curând, având un sistem imunitar familiarizat cu pericolele, viața părea că ne garantează, în oarecare măsură, o siguranță, o predictibilitate a stării de sănătate individuale. Apoi anul 2020 a intrat cu bocancii murdari până în mijlocul “sufrageriei” societății noastre, lăsând urme persistente. Așadar, conform vorbei „la vremuri noi, obiceiuri noi”, ce ai zice de un set nou de gesturi care să te ajute să îți aperi familia și casa de când intri pe ușă?
Vrem, nu vrem, realitatea microbiană ne dă tuturor bătăi de cap, indiferent dacă avem sau nu vreo legătură cu sistemul medical. Pentru că nicăieri nu-i ca acasă și așa și trebuie să rămână, este necesar să pui în aplicare câteva măsuri cheie pentru liniștea ta și a familiei tale.
Înainte de toate însă, trebuie să subliniem că singura metodă realmente eficace împotriva bolilor transmisibile rămâne vaccinarea. Pentru moment, până când vaccinarea va prinde din nou elan semnificativ statistic, purtarea corespunzătoare a măștilor de protecție respiratorie și distanțarea socială vor contribui la controlul la sursă al infectărilor și automat la scăderea incidenței.
Pasul 1: Implementează planul pentru demarcarea teritoriul fierbinte din holul de intrare
Însuși cuvântul „pandemie” semnalizează o situație îngrijorătoare răspândită pe întreaga planetă. Și bine, bine, e virusul peste tot în lume, dar de ce să nu-i retezam avântul de a întra în casele noastre cu un sincer „pe aici nu se poate trece”?
Delimitează și semnalizează că zona de intrare în casă impune un minim de decontaminare. Pentru momentele de întoarcere acasă pune la îndemână: un gel dezinfectant cu cel puțin 60% concentrație de alcool pentru dezinfectarea mâinilor, șervețele dezinfectante pentru curățarea telefonului, căștilor și altor accesorii electronice folosite în deplasările zilnice prin colectivitate, un recipient pentru aruncarea măștilor folosite și a șervețelelor dezinfectante și un mini-coș de rufe pentru hainele utilizate în exteriorul casei tale.
Pasul 2: Ce se întâmplă pe teritoriul fierbinte, rămâne în teritoriul fierbinte
Odată ce ai intrat în propria casă, folosește dezinfectantul pentru mâini, plasat strategic la intrarea în casă, pentru a înlătura urmele microbiene și virale potențial contractate în exterior. Apoi, agață în cuier haina de exterior, lasă încălțămintea în hol și treci tiptil la pasul următor.
În plus față de vârstă și starea sănătății, riscul de expunere și contractare a virusului Sars-cov-2 variază și în funcție de specificul meseriei tale, tipul zonelor aglomerate tranzitate, cât și de mijlocul de transport utilizat pentru deplasare (bineînțeles, fără a ne limita la situațiile enumerate). În consecință și atenția, și metodele de decontaminare diferă semnificativ. Un cadru medical va înlătura toate piesele vestimentare folosite în interiorul spitalului sau policlinicii și le va depozita direct într-un coș special pentru rufe. Gest care este indicat și celor care au fost la un control medical într-o policlinică sau cabinet medical individual. În rest, poți aprecia în funcție de situație ce piesă vestimentară a fost expusă și ar necesita spălare de urgență. Nu uita să speli hainele separat și la temperatură de minimum 60 grade Celsius.
Dezinfectează telefonul, cheile și alte mici obiecte atinse frecvent cu mâinile murdare, deci potențial contaminate cu o sumedenie de microorganisme.
Cel puțin la final de zi, folosește un șervețel dezinfectant pentru a șterge clanța și întrerupătorul din hol.
Pasul 3: Îmbinarea cu succes a utilului cu plăcutul: te îndrepți simplu și eficient spre relaxare
Elimină sub jet de apă dezinfectantul aplicat în timpul scurtei decontaminări din hol, iar apoi spală-te pe mâini și pe față cu săpun și apă timp de minimum 30 de secunde. Este important ca spuma săpunului să cuprindă întreagă suprafață a mâinilor, iar apoi să clătești pielea corespunzător sub jet de apă. Pe față și ochi este bine să te speli cu un gel spumant delicat, care curată în profunzime și calmează. De asemenea, un dus poate fi benefic atât pentru sănătate, cât și pentru moral. Puțin răsfăț după sesiunea de decontaminare îți va demonstra de ce aceste gesturi contează pe termen lung și sunt importante pentru bunăstarea generală a oricărui individ.
Viitorul se scrie azi, protejându-ne sănătatea corespunzător, iar in această privință oricare dintre noi poate contribui concret la stoparea pandemiei si scăderea presiunii pe sistemul medical. Și vei vedea că măsurile pe care trebuie să le respectăm cu toții nu necesită un efort supraomenesc, întrucât la bază au ca motivație grija de sine și față de cei dragi, ori acestea ar trebui să ne vina natural.