Cum diminuează măștile medicale tip 2, 2R și semi-măștile FFP2 transmiterea SARS-COV2 în cadrul unui eveniment sportiv din spatiu închis

Spre nemulțumirea suporterilor de pe întreaga planetă, evenimentele sportive cu spectatori au fost considerate un risc epidemiologic în contextul pandemiei Covid-19. Întrucât distanțarea socială nu putea fi garantată pentru aceste tipuri de evenimente, potențialul de transformare dintr-o simplă activitate de recreere într-un focar de răspândire a infecțiilor a determinat autoritățile și organizațiile sportive profesioniste să implementeze un set de măsuri de protecție și restricții, menite să minimizeze riscul de îmbolnăvire în cadrul echipelor sportive și staff-ului tehnic, spectatorilor, cât și al persoanelor care ar fi intrat în contact cu aceștia. 

Activitatea fizică intensă atrage o accelerare a ritmului respirator, o creștere a capacității pulmonare, astfel că un sportiv de performanță poate fi în pericol să transmită cât și să inhaleze o cantitate mai mare de virioni. Întrucât atleții nu pot purta măști de protecție respiratorie în timpul activității sportive profesioniste de mare intensitate fără să le fie afectată performanța, spectatorii și staff-ul tehnic au devenit cu adevărat protectori ai sportului de performanță, pur și simplu punând în aplicare o măsură simplă de protecție a propriei sănătăți – prin purtarea unei măști de faciale de uz medical sau FFP2. 

Într-o cercetare publicată în revista științifică Nature*, oamenii de știință au analizat dinamica transmiterii Sars-Cov-2 pe durata unui eveniment sportiv din Liga a 2-a de baschet profesionist din Germania. În condițiile în care, cu excepția atleților, tuturor participanților la eveniment le-a fost recomandată atât distanțarea la 1,5 m, cât și purtarea măștilor faciale de uz medical, semi-măștilor filtrante FFP2 / N95 sau cel puțin a măștilor textile, cercetătorii au concluzionat în urma analizei datelor că protecția respiratorie individuală corespunzătoare poate reduce transmiterea agentului patogen Sars-Cov-2. 

Conform datelor relevate de studiul sus menționat, purtarea măștilor faciale de uz medical (numite și măști chirurgicale sau măști cu 3 straturi și 3 pliuri) și a măștilor filtrante FFP2 (standard similar N95 și KN95) a redus riscul de transmitere a Sars-Cov-2 de la 83% la 46% în rândul tuturor participanților prezenți la eveniment. 

Un alt aspect foarte important semnalat de acest studiu este că cele 4 persoane care nu s-au îmbolnăvit, deși în timpul evenimentului sportiv au stat în zona care a cunoscut ulterior numărul cel mai mare de infectări, au purtat măști filtrante FFP2.

Cum menționam însă în articolele precedente, performanța măștilor filtrante FFP2 nu poate fi egalată de măștile textile artizanale, plus că există și diferențe între tipurile de măști medicale și cele tip FFP2, începând de la numărul și densitățile straturilor și până la rezistența la stropire, ori importantul aspect al etanșeității respectivului dispozitiv de protecție. Datorită formei specifice, măștile filtrante FFP2 se potrivesc cel mai bine pe conturul fizionomiei, putându-se astfel obține acea etanseizare care minimizează semnificativ pătrunderea aerului nefiltrat, în comparație cu măștile chirurgicale sau textile.

Mai mult, factori precum ventilarea inadecvată, diverse aspecte corelate cu fiziologia activităților fizice intense, sau comportamentul spectatorilor, pot contribui la exacerbarea condițiilor de transmitere. Perfecțiune nu există, cu tot progresul tehnologic din liniile de producție, măștile nu pot garanta protecție 100%, însă atunci când sunt purtate corespunzător (masca trebuie să acopere și nasul, și gura!), iar tipul de mască este adaptat situației, aceste dispozitive medicale (măștile faciale tip 2 si 2R) si dispozitive de protectie personală (semi-mastile FFP2) te pot ajuta să îți aperi sănătatea și să te încadrezi în procentele din partea favorabilă a statisticii. 

* Transmiterea SARS-CoV-2 în timpul unui eveniment sportiv profesionist din spatiu închis https://doi.org/10.1038/s41598-021-99997-0

admin

admin