Cum decurge testarea conformității și performanțelor măștilor filtrante FFP2

Odată ce producția măștilor filtrante FFP2 N95 este finalizată, următorul pas este testarea performanței acestora. Semi-măștile filtrante FFP2 au funcții clare, trebuie să protejeze sănătatea respiratorie în anumite situații. Conform legislației românești, măștile FFP2 sunt considerate *dispozitive de protecție personală*, spre deosebire de măștile faciale de uz medical, care sunt încadrate ca *dispozitiv medical*. 

Criteriile minime pe care semi-măștile filtrante FFP2 trebuie să le îndeplinească sunt stabilite prin standardul EN 149:2001+A1:2009 și testate în laboratoare acreditate, supuse de asemenea conformării la diverse alte standarde, în funcție de încadrarea respectivei instituții.

Rezultatele obținute în urmă testării, îi permit producătorului măștilor FFP2 să afișeze pe ambalaj anumite specificații tehnice a căror veridicitate trebuie probată în laborator, spre exemplu, eficiență de filtrare bacteriană sau rezistență la stropire. 

O mască FFP2 filtrează aerul prin 5 straturi de material nețesut, cu densități și funcții diferite: strat 1 exterior Spunbond 40 g/mp – asigură rezistență la stropire; strat 2 mijloc Meltblown 30L 25 g/mp – filtrează particulele mai mari de 3 microni; strat 3 mijloc Meltblown 95L 30 g/mp – filtrează particulele cu dimensiuni cuprinse între 0.3 și 3 microni; strat 4 mijloc Hot Air Cotton 50 g/mp întărirea structurii măștii; strat 5 interior Spunbond 25 g/mp protejează de umiditatea generată prin respirație. 

Pentru că testarea Eficienței Filtrării Bacteriene (EFB / BFE – bacterial filtration efficency) se efectuează în mod uzual pe orice tip de material de filtrare, bineînțeles că și măștile FFP2 vor fi supuse acestui tip de test. Concret în cazul măștilor FFP2, pe parcursului acestui tip de test este măsurată rezistența celor cinci straturi de material filtrant la penetrarea bacteriană. Testul este realizat cu un flux de aerosoli cu debit de 95 l/min.

Asemănător măștilor faciale de uz medical tip II și IIR, și în cazul semi-măștilor filtrante FFP2 eficiența de filtrare bacteriană este cel mă popular criteriu de diferențiere a performanței. Conform standardului EN 149:2001+A1:2009, eficiența de filtrare bacteriană trebuie să fie cel puțin 94%, iar măștile filtrante FFP2 DR. YANN au obținut o valoare de > 99% pentru EFB.

Un alt test al performanței măștilor FFP2 este cel de rezistență la stropire, acesta simulează în cadru de laborator impactul dintre materialul măștii faciale de uz medical și un lichid biologic simulat. 

Mai departe, este important că o mască alcătuită din cinci straturi și extrem de performantă la filtrare să permită și o respirație ușoară. Testul respirabilității măsoară presiunea diferențială, necesară trecerii aerului prin cele 5 straturi filtrante ale măștilor FFP2. Rezistența la respirație maxim admisă este de 3,0 mbar. Pe pagina fiecărui produs DR. YANN puteți găsi documentația tehnică, rezultatele testelor și certificările obținute. 

admin

admin