Ce tip de mască este bine să folosești în funcție de situație

Pentru început trebuie să subliniem că, oricare ți-ar fi alegerea tipului de mască, este foarte important să le manipulezi doar cu mâinile igienizate în prealabil și să le depozitezi cu atenție dacă nu le porți tot timpul. 

Măștile de protecție tip FFP2 (standard similar N95) sunt realizate din cinci straturi de material funcțional (2 straturi polipropilena Spunbond, 2 straturi polipropilena Meltblown si 1 strat Hot Air Cotton), care capteaza cel puțin 95% dintre particulele sau agenții microbieni din aerul respirat, chiar și picăturile mici și aerosolii. Straturile din mijlocul mastilor FFP2 sunt realizate polipropilena Meltblown 30L 25 g/mp, pentru filtrarea particulelor mai mari de 3 microni, și Meltblown 95L 30 g/mp pentru filtrarea particulelor cu dimensiuni cuprinse intre 0.3 si 3 microni. În urma testelor, măștile FFP2 DR. YANN au realizat o performanță de filtrare de 99%. Forma măștilor FFP2 permite o etanșare corespunzătoare în jurul nasului și gurii, astfel încât aerul viciat și particulele virale să nu poată scăpa nefiltrate în exterior, mai precis prin laterale. Măștile filtrante FFP2 oferă un grad înalt de protecție chiar și atunci când persoanele din jur nu poartă măști de protecție respiratorie.

Măștile faciale de uz medical tip II și IIR, cunoscute și sub numele de măști chirurgicale sau măști medicale sunt, de asemenea, realizate din materiale funcționale (polipropilena spunbond și meltblown), similare cu cele din compoziția măștilor filtrante FFP2, dispuse de această dată în trei straturi. O altă diferență între performanțele atribuite măștilor FFP2 și măștilor faciale de uz medical tip II sau IIR este la etanșeitatea în jurul nasului și gurii, acestea din urmă fiind, din cauza croiului, mai lejere. Din acest motiv nu poate fi exclusă posibilitatea, chiar dacă este îndepărtată, expunerii sistemului respirator la picături mici provenite din tuse sau strănut. Măștile chirurgicale sunt însă performante, eficiența de filtrare bacteriană conform standardului este de 98%. Măștile faciale de uz medical, deși nu rezolvă toate problemele din lume, sunt excelente pentru că permit o respirație ușoară în timp ce filtrează aerul, realizând astfel un eficient control la sursă al bolilor infecțioase cu transmitere prin aerosoli și prevenind totodată răspândirea picăturilor provenite din sistemul respirator al persoanelor infectate. Măștile faciale de uz medical își fac cel mai bine treaba atunci când sunt purtate de cât mai mulți indivizi. 

Măștile artizanale din pânză, DIY, de casă, oferă cea mai mică protecție împotriva aerosolilor și stau foarte prost și la etanseizare. Eficiența acestora este puțin probabil să fie potențată prin asocierea cu vizierele de protecție. 

Măștile realizate din materiale functioale precum măștile chirurgicale sau măștile FFP2 captează particulele nocive din aer folosindu-se de mai mult decât de conceptul de sită. În primul rând polipropilena permite obținerea unor tesaturi cu densități pe care un material convențional nu le poate atinge, de asemenea firele de polipropilena și materialele obținute prin topire sau filare au încărcătură electrostatică putând astfel capta particulele de dimensiuni mici și foarte mici, fără dificultate.

Măștile din pânză nu reprezintă un înlocuitor al măștilor de uz medical. Dacă alegi să porți măști din pânză, află că singurele momente această opțiune face un bine ție și celor din jur, ar fi atunci când nu ai de unde cumpără măști faciale de uz medical sau măști filtrante FFP2 de calitate, sau atunci când măștile din pânză sunt prevăzute cu un buzunar pentru material filtrant cu înaltă densitate, realizat din polipropilenă de tip spunbond și meltblown.

Vizierele de protecție în mod evident nu au aceeași funcție cu măștile filtrante, sunt însă adesea asociate în mediul medical (în timpul investigațiilor, intervențiilor chirurgicale etc). Aceste bariere de plastic oferă vizibilitate perfectă și sunt destinate protecției ochilor împotriva stropilor și a tusei directe sau strănutului. De sine stătătoare oferă protecție infimă împotriva picăturilor mici sau aerosolilor. Purtate împreună cu măștile filtrante FFP2 sau măștile faciale de uz medical tip II sau IIR, vizierele oferă un grad optim de protecție ochilor, protejând totodată și stratul exterior al măștii de protecție. Vizierele sunt de asemenea utilizate și în cabinetele sau clinicile stomatologice, în saloanele de cosmetică, manichiură și pedichiură etc. În concluzie vizierele de protecție nu trebuie considerate un înlocuitor al măștilor mediale tip II, IIR sau FFP2, nu pot fi nici măcar un înlocuitor al măștilor de pânză. 

admin

admin