Cât de mult este diminuat riscul de infectare în timpul purtării măștilor FFP2 și a celor medicale tip II și IIR cu trei straturi

Dovezile referitoare la eficiența purtării măștilor de protecție respiratorie și distanțării spciale obținute până în prezent ne arată că aceste metode sunt fără îndoială eficiente în reducerea riscului de infectare cu diverși agenți patogeni, inclusiv sars-cov-2. Interesant este însă de aflat și timpul pe care îl câștigăm atunci când purtăm măștile de protecție respiratorie FFP2 și medicale tip 2 și 2R în diverse situații care presupun contactul cu o persoană infectată.

În situația în care majoritatea oamenilor poartă corect o mască de protecție, riscul de contaminare este redus semnificativ în comparație cu distanțarea socială, aceasta este însă o situație ideală.

Dată fiind complexitatea transmiterii bolilor prin aerosoli și diversitatea tipurilor de măști, purtate mai mult sau mai puțin corect de-a lungul acestei grele perioade, eficiența măștilor devine însă mai complicat de apreciat în cazul inevitabilelor apropieri din aglomerațiile urbane, mijloace de transport în comun, spații comune închise și neaeristite în permanență. 

Mulțumită unei cercetări* recente, publicata în decembrie 2021 în revista științifică PNAS – Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, prin care oamenii de știință caută să lămurească limitele superioare ale riscului de expunere la o boală infecțioasă în cazul contactului unul-la-unul dintre o persoană sănătoasă și una bolnavă, diferențele dintre gradul de protecție oferit de măști sunt de acum mult mai clare.  

Conform studiului sus-menționat, în cazul în care două persoane, dintre care una este sănătoasă iar cealaltă bolnavă, pun în aplicare doar distanțarea la 3 metri, după doar câteva minute riscul de infectare atinge 90%. 

Dacă doar persoana sănătoasă poartă masca facială de uz medical tip II sau IIR (uzual cunoscute sub denumirea “masca chirugicală”) și păstrează o distanță de 1,5 metri față de o persoană infectată care nu poartă masca și vorbește, riscul de infectare atinge 90% după 30 minute. 

Atunci când ambele persoane poartă măști chirurgicale, riscul de infectare rămâne sub 30% chiar și după 1 ora. 

O diferență și mai notabilă apare atunci când doar persoana infectată poartă o mască FFP2 și păstrează distanța de 1,5 metri față de o persoană sănătoasă, în acest caz riscul de infectare rămâne la 20% chiar și după 1 oră. 

De remarcat este însă scăderea semnificativă a riscului de infectare la 0,4% în situatia în care ambele persoane poartă măști FFP2, poziționate corect pe față și urechi.

* Limita superioară a expunerii unu-la-unu la particulele respiratorii umane infecțioase

https://doi.org/10.1073/pnas.2110117118

admin

admin