Află de ce performanța de filtrare a măștilor FFP2 si a măștilor medicale tip II și IIR nu poate fi egalată de măștile textile artizanale

Începând cu data de 8 ianuarie 2022 se prelungește starea de alertă pe teritoriul României pentru încă 30 de zile, iar decizia CNSU reintroduce obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise și deschise. De această dată însă recomandarea purtării măștilor faciale pentru protecție respiratorie se referă la măștile medicale (tip II și IIR, denumite oficial “măști faciale de uz medical”), încadrate ca dispozitiv medical, și la măștile FFP2 (denumite oficial semi-măști filtrante FFP2), încadrate ca dispozitiv de protecție personală.

Pentru început, va reamintim două dintre motivele pentru care măștile faciale din material textil obișnuit sunt excluse în mod specific din acest set de măsuri pentru contracarearea valului 5 al pandemiei COVID-19: măștile textile nu pot asigura nici etanșeitate și nici eficiență de filtrare bacteriană corespunzătoare.

La aceste două binecunoscute aspecte de funcționalitate a măștilor de protecție respiratorie, atât măștile faciale de uz medical tip II si IIR, cât și măștile FFP2 excelează, iar spre deosebire de problemele de disponibilitate si intarzierile livrarilor de la începuturile pandemiei, acum măștile de calitate pot fi achizitionate din productia locala, de la producători de încredere, la prețuri corecte (începând de la 15,6 lei) și cu livrare rapidă.

Cei familiarizați deja cu măștile pentru protecție respiratorie produse în România de Ianlux, cât și cu blogul nostru, cel mai probabil cunosc deja faptul că fabricarea și certificarea măștilor faciale de uz medical, cât și a măștilor FFP2 intră sub incidența unor standarde de producție și testare, SR EN 14683+AC:2019, respectiv EN 149:2001+A1:2009. 

Standardizarea producției acestor dispozitive de protecție respiratorie, a căror funcție principală este de a filtra aerul inspirat și expirat în timp real, garantează, printre altele, că cel puțin din punct de vedere structural, materialele din compoziția măștilor, stratificarea acestora, etc., asigură protecția respiratorie conform procentului afișat în mod obișnuit pe ambalajul de producător. Mai departe, testarea produselor fabricate conform standardelor sus-menționate garantează funcționalitatea acestor dispozitive de protecție respiratorie în context real. 

În ceea ce privește măștile faciale de uz medical tip II și IIR (r = rezistente la stropire), eficența de filtrare bacteriană minim impusă de standardul de producție este de mai mare sau egală cu 98%, respectiv cel puțin 94% pentru măștile FFP2. 

Înalta eficiență de filtrare bacteriană, un aspect deosebit de important al funcționalității măștilor FFP2, cu 5 straturi filtrante, și a celor medicale tip II și IIR, cu 3 straturi, este posibilă fără a îngreuna respirația în principal datorită dimensiunii microscopice a fibrelor de polipropilenă obținute prin topire și suflare, nn. En. Meltblown. Prin această metodă, aplicată începând cu anul 1941, se pot obține fibre cu diametru în medie de 1-2 μm, în general cuprins între 1-10 μm, și straturi de material cu grosimi sub 0,5 mm. Pe măsură ce diametrul fibrelor din compoziția straturilor de polipropilenă este mai redus, crește puterea de filtrare. Pentru comparație, diametrul fibrelor naturale se încadrează între 16-22 μm pentru bumbac, 12-16 μm pentru in, 10-50 μm pentru lână și 10-13 μm pentru mătase.

În continuare, dacă te întrebi cum decurge testatrea conformității și performanțelor măștilor FFP2 și a măștilor faciale medicale tip II și IIR, și pentru a ne asigura că faci o alegere corectă pentru sănătatea ta, te invităm să consulți si aceste scurte articole, Cum decurge testarea conformității și performanțelor măștilor filtrante FFP2, respectiv Cum decurge testarea conformității și performanțelor măștilor faciale de uz medical tip II si IIR sau documentația tehnică disponibilă pe paginile fiecărui produs din oferta Ianlux

Prepararea microfibrelor și nanofibrelor de polipropilenă prin suflare si topire asistată electrostatic

https://www.mdpi.com/333062

Proprietati generale ale fibrelor

https://www.fao.org/natural-fibres-2009/about/15-natural-fibres/en/

https://nptel.ac.in/courses/116/102/116102026/

admin

admin