Începem școala cu lecția pandemiei învățată?

În scurt timp va începe școala, iar educația fiind unul dintre cele mai afectate sectoare în 2020 ar putea avea din nou de suferit dacă nu învățăm LECȚIA în număr semnificativ statistic. Vaccinarea stagnează, numărul de cazuri este în creștere, iar opinia publică este din nou polarizată pe subiectul purtării măștii în școli. Oare, în toamna lui 2021, mergem la școală cu lecția din 2020 bine învățată? Să facem o recapitulare a contextului, înainte de începerea școlii.

În principal, problema este că valul patru al pandemiei nu ne prinde bine din punct de vedere al procentului de vaccinări. Deși obligativitatea vaccinării nu este deloc o noutate pentru umanitate, șocul anului 2020, pandemia covid-19, a provocat pesemne o amnezie selectivă, anumitor membri ai societății umane. Reamintim că variola a fost eradicată, iar poliomielita, oreionul, rujeola sau rubeola au fost controlate cu succes prin scheme de vaccinare aplicate sistematic, peste tot în lume. De altfel, pe 14 mai s-au împlinit 225 ani de la administrarea primului vaccin, în tot acest timp vaccinurile s-au perfecționat.

Desigur că nu este nedrept în a impune administrarea unui vaccin atunci când boala respectivă expune la risc un număr mare din populație. Vaccinarea este benefică și este unul din factorii care au contribuit la stabilitatea societății noastre, apărând sănătatea cu mai mare viteză și succes decât ar fi făcut-o organismul uman prin sistemul imunitar.

Chiar dacă ar exista un consens referitor la vaccin în tabăra părinților, momentan vaccinarea nu este posibilă pentru copiii sub 12 ani. Așadar, copiii sunt încă ori expuși la boală, ori pot deveni surse de răspândire a virusului, și pot afecta populațiile vulnerabile din punct de vedere al sănătății. Adulților le revine deci datoria vaccinării într-un număr semnificativ statistic, fapt care ar duce la un control mai eficient al bolii și circulației tulpinilor noi ale virusului. Nedrept este că fabulațiile și ezitările generate prin viralele fake-news încă par să mai prindă teren și pot sufoca, fără drept de apel, avântul spre educație al generațiilor tinere chiar și în anul școlar 2021. 

Scenariul epidemiologic care ar declanșa planul școlii online in 2021 ar începe de la incidența infectării de peste 6 la mie într-o anumită localitate. Pentru început însă, purtarea măștii de protecție, distanțarea elevilor în sălile de clasă, aerisirea frecventă în școli sau sterilizarea aerului în timpul pauzelor, cu dispozitive cu lampă UVC, le vor putea asigura și păstra școlilor acea urmă de normalitate, mai precis continuitatea studiilor în cadrul clasic, dar adaptat la realitățile și riscurile microbiologice pe care marile aglomerări ni le-au dezvăluit începând din 2020.

Măștile de protecție respiratorie sunt concepute de așa natură încât să permită o respirație confortabilă în timp ce filtrează performant aerul. Bineînțeles că va fi resimțită o diferența între respirația nestingherită și respirația mediată de un material filtrant, însă această diferența este mică, iar beneficiile purtării măștilor de protecție respiratorie depășesc lejer disconfortul minor pe care acestea îl pot genera. Până una-alta, nu s-a sufocat niciun medic în timpul vreunei operații, nici saturația de oxigen nu a scăzut, dar s-au bucurat, atât medicii cât și pacienții, de eficiența de filtrare bacteriană mai mare de 98% a unei măști faciale de uz medical , cu 3 straturi și 3 pliuri, sau EFB > 99% în cazul măștii filtrante FFP2, cu 5 straturi..

Din magazinul online Ianlux poți achiziționa la preț de producător, măști pentru protecție respiratorie de înaltă calitate și certificate conform standardelor în vigoare. Măștile DR. YANN sunt produse în fabrica românească Ianlux.

 Aici găsești informații despre Edward Jenner, medic și om de știință englez, cel care a creat vaccinul împotriva variolei (en. smallpox)

admin

admin