In trecut, utilizarea mastilor de protectie a fost cruciala in apararea sanatatii respiratorii doar in anumite medii de lucru – domeniul medical, industria constructiilor si ingineriei, industriile alimentara, de infrumusetare etc. In vremuri precum prezentul pandemic cand, indiferent de mediul de lucru, sanatatea tuturor este amenintata de un virus, utilizarea mastilor de protectie a capatat o deosebita importanta pentru intreaga populatie a planetei Pamant. Incepand cu anul 2020, am constientizat cu totii importanta apararii sanatatii nu doar ca tel individual, cum eram obisnuiti, cat si ca tinta colectiva, prin constientizarea faptului ca deciziile personale de protectie a sanatatii pot avea uneori un impact nimicitor asupra celor din jur.
Intrucat respiratia este un proces fiziologic fundamental, apararea sanatatii respiratorii a fost si va fi in focusul umanitatii, fie prin eforturi constante de imbunatatire a calitatii aerului (in contextul poluarii caracteristice marilor aglomerari urbane), fie prin dezvoltarea unor produse capabile sa protejeze sistemul respirator al fiecarui individ (in functie de contextul in care activeaza).
Desi caile respiratorii superioare realizeaza niste performante de filtrare greu de imaginat, nu se poate spera vreodata la eficienta 100%, nu pot impiedica trecerea oricarei particule ori agent patogen, in orice conditii. Caile respiratorii superioare nu sunt insa ultimul bastion de aparare, odata ce un agent patogen patrunde in sistemul respirator, va fi pus la punct de alte procese ale sistemul imunitar, cu rapiditate si cu o rata de suces uluitoare, daca luam in considerare complexitatea mediului inconjurator. Pentru a fi performant, sistemul imunitar are nevoie de un timp pentru a invata despre patogenul cu care lupta. In continuare, am pregatit o selectie de articole publicate pana in prezent pe blogul Ianlux, repartizate, de aceasta data pe doua arii de interes: acasa si in deplasare. Nu de alta, dar cu toata complexitatea din jurul nostru, uneori este bine ca macar informatiile esentiale sa le gasim in timp util.
Acasa
Pentru că nicăieri nu-i ca acasă și așa și trebuie să rămână, este necesar să pui în aplicare câteva măsuri cheie pentru liniștea ta și a familiei tale. De aici poti afla cum îți aperi familia și casa în timpul pandemiei, împrumutand cateva obiceiuri de igienă de la profesioniștii din sistemul medical.
Atunci când dorești să îți asiguri curațenia și liniștea în încăperile în care îți petreci timpul este bine să treci prin doua etape: înainte igienizezi, apoi dezinfectezi. Afla cum adaptezi etapele și rigurozitatea curățeniei se în funcție de specificul spațiilor, pentru a te asigura că realizezi o curățenie care chiar face diferența.
Parcurgerea acestei pandemii ne-a schimbat viața multora dintre noi. Dacă purtarea măștilor a fost pentru ceva vreme un subiect controversat, este bine totuși că cel puțin la capitolul curățenie a fost deplin consens. Un ajutor nesperat de eficient pentru acest capitol vine de pe calea luminii UVC – prin intermediul kiturilor de dezinfectare cu lămpi Quartz 30W UV-C 253.7 nm – care permit realizarea unui ritual ideal de dezinfectare: cel în care nu depui efort pentru a distruge bacteriile, virusurile sau mucegaiurile, și pentru care nici măcar nu trebuie să fii prezent în încăpere. Desigur, un ritual de extra curățenie pe care nu l-a cerut nimeni, dar de care aveam cu toții nevoie în condiții de pandemie, întrucât dezinfectează rapid aerul, suprafețele, chiar și apa.
In rest, nu uita ca este extrem de benefic pentru sanatate sa te si relaxezi. Stresul psihic și respirația se influențează reciproc, stresul poate modifica ritmul respirator (ex. respirația poate deveni superficială, consecință a ritmului alert), ori poate chiar reduce capacitatea sistemului imunitar de a lupta eficient împotriva agenților patogeni. Atât în privința exercițiilor de respirație, cât și în privința alegerii produselor destinate protecției respiratorii, este un instinct bun să mizezi pe calitate, nu pe cantitate. Dacă îți faci obicei să dedici zilnic câteva minute exercițiilor de respirație, vei contribui fără efort la îmbunătățirea răspunsului imunitar, pur și simplu reducând efectele perturbatoare ale stresului și lăsând organismul să-și facă treaba.
În deplasare
Fiecare pas spre sănătate contează! Pentru sistemul imunitar, situațiile nu sunt alb-negru, contează enorm „nuanțele”, iar în ceea ce ne privește, protecția sănătății nu este despre perfecțiune, ci despre consecvență și altruism. Dacă fiecare pas spre sănătate contează, imaginează-ți doar cât bine îți vor aduce următorii 4 pași.
Te costă 30+ secunde să iți speli mâinile corect, iar acest gest simplu de igienă vine în completarea arsenalului de metode de protecție a sănătății tale, ținând departe banalele răceli, frecventa gripă, cât și alte afecțiuni infecțioase ce pot fi descoperite ulterior etc. Vrei să te asiguri că afecțiunile respiratorii păstrează distanță în plin sezon de iarnă? E simplu: spală mâinile corect, iar asta înseamnă că este necesar să te concentrezi pe „când e cazul să-mi spăl mâinile?” și „cât timp durează igienizarea corectă a mâinilor?”. Da, viitorul microbilor e în mâinile tale!
Particularitățile funcționale ale măștilor de protecție respiratorie reușesc să contracareze propagarea virusurilor și bacteriilor prin intermediul aerosolilor, degajați prin simpla respirație, prin vorbit, tuse ori strănut. În ceea ce privește apărarea sănătății, contează atât performanțele măștilor cât și modul în care le aplicăm, le înlăturăm sau le depozităm între purtări. Descoperă aici un ghid de bună purtare cu măștile de protecție respiratorie.
Vă mulțumim pentru susținere și vă dorim Sărbători Fericite!