10 noțiuni de bază despre sistemul imunitar și vaccinuri, care te vor ajuta să îți aperi sănătatea în mod exemplar

ianlux 10 notiuni de baza despre sistemul imunitar

1.         Sistemul imunitar cuprinde un set complex de tactici de luptă împotriva infecțiilor, asigurând astfel protecția sănătății. 

2.         Un vaccin învață sistemul imunitar să recunoască și să lupte eficient împotriva unui patogen. Altfel spus, scopul unui vaccin este de a conferi imunitate fără ca organismul să treacă prin boală. Protecția însă nu este 100% garantată, nu  se dezvolta nici instant si nici nu trece neobservata. Cu toate acestea, istoria ne-a demonstrat ca eficacitatea vaccinurilor in contracararea unor boli înfricoșătoare este incontestabila.

3.         Instructajul pe care organismul uman îl parcurge odată cu administrarea unui vaccin determină o serie de efecte, mai mult sau mai puțin percepute de marea majoritate (însă intens speculate în mass-media). Experiența de până acum ne-a arătat că efectele secundare de intensitate slabă spre medie sunt de așteptat întocmai datorită complexității sistemului imunitar și a calibrării proceselor acestuia. Printre aceste efecte secundare ale vaccinurilor se numără creșterea fluxului sanguin – pentru a antrena în circulația sanguină un număr mare de celule specializate – și creșterea temperaturii – o tactică naturală bine-cunoscută, realizată cu scopul de a anihila virusul.

4.         În cazul oricărui vaccin, efectele secundare de intensitate slabă spre medie sunt și semne că organismul reacționează optim în urma administrării vaccinului: așadar, o stare sub-febrilă și un ușor disconfort muscular nu sunt motive de îngrijorare, ci sunt o dovadă fizică a calibrării organismului pentru a face față provocării. O altă parte bună este că aceste efecte vor dispărea în 1-2 zile.

5.        Efectele secundare de intensitate puternică sunt mai puțin comune, iar apariția acestora, oricât de sporadică, este intens monitorizată. Pentru a preîntâmpina cu succes reacțiile neașteptate există recomandarea de a rămâne 15-30 minute în centrul de vaccinare în prezența personalului medical, după administrarea vaccinului. 

6.         Calibrarea sistemului imunitar după vaccinare durează până la câteva săptămâni, este important deci să îi dăm răgaz sistemului imunitar să își cheme „la oaste” întreg arsenalul de luptă. Adică, să continuăm să ne protejăm în acest timp organismul, respectând regulile de igienă respiratorie și a mâinilor – mai precis, recomandarea de purtare a măștii de protecție respiratorie si distanțarea sociala în marile aglomerări, cat și igienizarea riguroasă a mâinilor atunci când suntem în comunitate, ori când ne întoarcem acasă. In rest, odihnește-te, mănâncă echilibrat si hidratează-te.

7.         Studiile clinice demonstrează că vaccinurile sunt sigure și eficiente în prevenirea cazurilor severe de Covid19. Din cauza noutății virusului, rămâne însă de determinat cât de îndelungată este perioada de protecție conferită de administrarea vaccinului, cât și dacă persoanele vaccinate mai pot contribui la răspândirea virusului și după inocularea vaccinului.

8.         Fereastra noastră de acțiune împotriva răspândirii virusului nu este mereu deschisă: prezența mutațiilor și automat a noilor variante de virus este cu atât mai posibilă cu cât permitem circulația virusului în comunități mari de oameni. 

9.         Momentan, nu este cazul să ne îngrijorăm referitor la eficiența vaccinurilor în fața diferitelor variante de virus, pentru că vaccinurile trezesc un răspuns imunitar de spectru larg, antrenând in planul de atac un adevărat arsenal de luptă pentru sănătate, compus printre altele din anticorpi și celule specializate. Ar fi bine de înțeles ca sistemul imunitar si vaccinul nu își pot face treaba bine daca noi nu facem tot posibilul să oprim răspândirea virusului sars-cov-2 și, în consecință, a mutațiilor acestuia, care ar putea, intr-un final complet nefericit, deturna eficacitatea vaccinurilor.

10.       Oprirea răspândirii virusului la sursă reprezintă măsura cheie împotriva virusului și potențialelor sale mutații periculoase. Recomandările existente – spălarea frecventă a mâinilor, purtarea corectă a măștilor de protecție respiratorie cu înalta performanță de filtrare, distanțarea socială sau evitarea spațiilor aglomerate, curățenia și ventilația optimă a spațiilor închise – sunt în continuare cele mai eficiente metode de protecție.

admin

admin